El Govern convocarà el referèndum, però no el portarà a terme. El president del Partit Popular de Catalunya, Xavier García Albiol, ha basat el seu discurs dels últims mesos a repetir, amb més o menys intensitat -depenent de l’escenari-, que no hi haurà cap votació d’autodeterminació en territori català. "A Catalunya no es repetirà el 9-N, potser al setembre hi ha urnes a les seus d'ERC, l'ANC o el PDeCAT però no a locals públics i col·legis electorals", ha advertit.  

En una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies, el popular ha dit que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pot fer la convocatòria i ha augurat que els partits i associacions independentistes faran "algun tipus de gesticulació" en el marc d’una d’estratègia de precampanya electoral" que té l’objectiu màxim de "tensionar".

"No col·locaran les urnes i són conscients que el referèndum no es farà", ha remarcat. En referència a les recents disputes internes que han sorgit a Junts pel Sí arran de la gravació d’unes declaracions de Bonheví, Albiol ha qualificat la formació independentista d’"olla de grills" i ha recomanat a Puigdemont que no busqui "mediadors" internacionals per al procés, sinó per a les diferències internes de la coalició. Per al líder dels populars catalans, aquesta darrera polèmica és un reflex clar dels “nervis” que hi ha en el si del sobiranisme. Una situació que, segons Albiol, tan sols pot acabar en una guerra de partits i “espectacles molt poc gratificants” a curt termini.

No hi haurà tancs entrant per la Diagonal

En la mateixa conversa a l’ACN, García Albiol ha assegurat que no caldrà recórrer als famosos articles 155 o 116 de la Constitució espanyola perquè la situació és més senzilla “del que alguns volen donar a entendre”. “El que desitjarien Puigdemont i Junqueras és que entrés l’Exèrcit per la Diagonal i se’ls emportessin detinguts, perquè seria el paper victimista que estan provocant, però l’Estat de dret no els donarà aquest gust”, ha reblat.

Ha defensat també que el PP "no té cap intenció de judicialitzar la política catalana", però ha deixat clar que si els dirigents polítics catalans estan "sistemàticament saltant-se semàfors en vermell i trepitjant la línia continua, hi ha d'haver una resposta per garantir la normal convivència a Catalunya". En aquesta mateixa línia, ha dit que la voluntat de l'executiu de Mariano Rajoy és "poder seure a la taula amb el Govern" i ha lamentat que està "provocant constantment saltant-se la legalitat" i que per això el Govern espanyol ha de donar resposta a aquests "excessos".

Eleccions imminents

Amb tot, Albiol ha qualificat d'"insostebible" la situació que es viu actualment a Catalunya i ha reiterat la necessitat de convocar eleccions de manera "immediata". Ara bé, el popular assegura que els "interessos partidistes" faran que els comicis es retardin, especialment perquè el PDeCAT necessita "recuperar expectatives de vot que va perdent cada dia". "Això ens portarà a una agonia que acabarà d'aquí a set o vuit mesos", ha sentenciat.