El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha manifestat que la trobada entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, estarà condicionada a abandonar la idea de la celebració d’un referèndum: “Si el president Puigdemont vol parlar de més temes que del referèndum, la reunió es produirà immediatament”.

Alhora, Albiol ha criticat Puigdemont per condicionar el diàleg a la celebració d’un referèndum i no parlar d’altres qüestions com sanitat, educació o creació de riquesa: “Sembla sorprenent que el Govern condicioni el diàleg de diversos temes que s’hagi d’acceptar el referèndum”, ha reblat Albiol sobre l’acceptació del Govern espanyol de 45 dels 46 punts lliurats per l’expresident Artur Mas a l'executiu de Rajoy.

Sobre les converses entre els dos executius, el dirigent del PP de Catalunya ha detallat que “ara que els comptes de l’Estat estan equilibrats és quan es pot parlar d’un nou model de finançament”, i ha criticat que Puigdemont únicament vulgui parlar d’una consulta i desatengui aspectes com el finançament.  

Conferència de presidents

En una entrevista a Els Matins de TV3, Albiol ha insistit que el Govern de JxSí “segueix capficat a parlar únicament amb la CUP”, i ha manifestat que Puigdemont assistiria a la cimera de presidents però “està sent condicionat” per la formació anticapitalista, que l'ha amenaçat de no aprovar els pressupostos si acudeix, segons ell.

Albiol ha augurat que "en els pròxims dies hi haurà novetats" sobre alguna de les 46 demandes que la Generalitat va realitzar al govern central, possiblement abans de la conferència de presidents, ha dit.

Sobre si votants del PP poguessin estar interessats a votar en referèndum: “Em sorprèn que hi hagi votants del PP que estiguin a favor d’un referèndum d’autodeterminació, però si n’hi ha, mereixen el meu respecte”.

Pressupostos

Albiol ha explicat que el Govern no s’ha posat en contacte amb el seu partit per tal de parlar de pressupostos, i ha detallat que els recorreran si hi ha “alguna partida al marge de la legalitat”: “Si existeix alguna partida al marge de la legalitat per a una consulta il·legal, les estudiarem i les portarem al Tribunal de Garanties Estatutàries”.

“No és raonable que hi hagi 200 persones als passadissos dels hospitals de Barcelona i el Govern es gasti 120 milions en el procés”, ha insistit Albiol, i ha detallat que espera que el Govern “entri en raó i corregeixi disfuncions”.

Polèmiques a les xarxes socials

Sobre la publicació del vicesecretari de Coordinació Política del PP andalús, Toni Martín Iglesias, a Facebook en què desmentia el mite que quan algú parla en castellà se li contesta automàticament en català, Albiol ha dit: “A vegades la tensió política pot generar polèmiques en reunions d’amics i familiars en moments puntuals però el dia a dia no s’ha vist perjudicat”, i ha afegit que a Madrid s’ha trobat amb gent que viatja a Catalunya i mai ha tingut cap tipus de problema.

Alhora, Albiol ha estat preguntat sobre la polèmica d’un dependent d’una botiga que va pujar una fotografia a Twitter titllant-lo de “subnormal profund” i que, quan Albiol es va queixar, va ser acomiadat. “No tinc ganes de polèmica però si jo tinc un negoci i el meu dependent insulta a les xarxes socials un client mentre treballa, l’envio a casa. No és la imatge que s’ha de donar”.

El dirigent ha titllat l’episodi de “surrealista i de càmera oculta” i ha afegit que la seva intenció era escriure una carta a l'empresa per explicar el comportament del dependent, i que després de la conversa no ha tingut més notícia sobre el tema. “No tinc ni idea de com ha acabat, però tampoc és de la meva incumbència”.

Primàries al PP i Aznar

Albiol ha estat interpel·lat sobre la proposta de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, de celebrar primàries obertes i ha dit que el PPC és dels pocs partits que amb “100 avals un pot presentar-se a l’elecció”, encara que ha descartat valorar la proposta.

El dirigent ha volgut asseverar que el PPC ha fet reformes en aquest sentit i que entraran en vigor el 25 i 26 de març. Albiol ha declarat que es presentarà a la reelecció al congrés del partit i que veu "consens" sobre el projecte que vol engegar, i ha destacat que vol fer amb el PPC el que va fer amb el PP de Badalona. “De no tenir ni regidors a guanyar les eleccions”, ha conclòs.

Sobre la possibilitat de la creació d’un partit per part de l’expresident José María Aznar, Albiol ha estat contundent: “No m’imagino el PP sense Aznar, ni Aznar sense el PP”