El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha presentat una moció al Senat per obligar el PSOE a posicionar-se sobre qualsevol referèndum d'autodeterminació i a favor de la unitat d'Espanya. La finalitat és saber "a què juga el PSOE", ha admès el també senador del PP.

La iniciativa es podria debatre a l'últim ple previst al Senat, del 26 al 28 d'abril, la vigília del límit per a la possible repetició de les eleccions generals al juny. "Els ciutadans necessiten saber, davant d'una nova convocatòria electoral, quin és el paper i a què juga el PSOE", ha dit. "Esperem una posició sense ambigüitats ni complexos i que aposti per la defensa clara i rotunda d'Espanya i la sobirania nacional", ha advertit.

En aquest sentit, el popular ha assegurat que estaran al cas dels moviments dels socialistes per detectar indicis que evidenciïn si les reunions de Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, "inclouen algun tipus d'acord inconfessable".  

A través d'aquesta moció, el PP proposa rebutjar "qualsevol negociació o acord polític" que "tingui per objecte posar en risc la unitat d'Espanya" i la igualtat dels espanyols o que suposi impulsar un referèndum d'autodeterminació. També plantegen rebutjar "qualsevol proposta que contribueixi directament o indirectament a configurar estructures que trenquin la integritat territorial, l'actual distribució de competències i la solidaritat entre comunitats autònomes".