Aquest matí a la Plaça de Sant Jaume de BCN hi ha succeït un fenomen d'abducció total. Imagini-s'ho, hi havia més alcaldes que “guiris”. Una cosa mai vista. O sigui, l’skyline clàssic ple dels paraigües dels guies conduint els ramats de turistes ha estat substituït per més de 700 vares. D'alcalde i d'alcaldessa (Per cert, a partir d'ara, si li sembla, ho deixarem en un genèric “alcaldes” i així estalviem espai. Gràcies).

Però la plaça també estava plena de gent que ha seguit l'acte de suport als alcaldes citats per Fiscalia gràcies a una pantalla gegant situada a l'esquerra del Palau de la Generalitat, mirant des de l'ajuntament. Tres quarts d'hora abans de començar, un senyor amb samarreta verda i enfilat en una cadira dirigia un grup de cantaires que anaven amb partitura. Una de les que han acabat caient, a 1/4 de 12, ha estat l’Estaca. Dijous a Tarragona va caure La Gallineta. Això vol dir dues coses: 1/ tornem als 70 i 2/ un parell de generacions hauran de reciclar-se i aprendre's les lletres de la resistència franquista i posfranquista.  

Mentre això passava a plaça, els alcaldes anaven entrant a l'ajuntament de Barcelona per una porta posterior situada en un petit passadís que hi ha entre la Plaça Sant Miquel i el carrer Ciutat. Allà hi havia dues taules grans amb 4 cartells, un per cada demarcació. Cada alcalde anava a la seva, donava el nom i passava. Un ha demanat entrar amb el seu fill d'uns 10 anys i li han dit que cap problema. El nano anava amb els ulls oberts com a ovnis. Coses de l'abducció.

Al pati de carruatges han pres la paraula l'alcaldessa de BCN, Ada Colau, Adam Tomàs (Amposta-Esquerra), Dolors Sabaté (Guanyem Badalona En Comú-CUP) i Marta Madrenas (Girona-PDeCAT). En una taula lateral hi havia disposades unes begudes i uns cambrers que han tingut molt poca feina. Destacaven un munt de gots plens de coca-cola llestos per ser consumits i que no han despertat cap interès. Tinc una certa curiositat en saber que n'han fet després amb el contingut esbravat.  

1Begudes ajuntament

A les 11.58, els alcaldes han començat a sortir per la porta principal de l'ajuntament de BCN per creuar la plaça i anar al Palau de la Generalitat. Des de dins podien sentir-se els aplaudiments de la gent. He sortit acompanyat de diversos alcaldes i alcaldesses que eren acomiadats a la porta per una Ada Colau que repartia salutacions i petons a tothom que se li acostava.

I aquí m’aturo un moment. Que Ada Colau hagi donat avui suport a aquest acte, és molt important per la causa del dret a decidir i mou l'eix fins un punt on ara les forces estan 70 a 30. I en aquest 70 a favor hi ha la ciutat de BCN. I al 30 hi fa ara mateix molt de fred polític. Dit això, seguim.

L'acte a la Generalitat l'he seguit des d'un monitor de la sala de premsa de Palau. La imatge del govern i els alcaldes omplint l'escalinata ja és familiar. És la mateixa que la del 4 d'octubre del 2014, poc abans del 9N. Els alcaldes criden “votarem” i comença l'acte. Per ordre d'aparició, parlen el vicepresident Oriol Junqueras; Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència; l'alcaldessa de Girona Marta Madrenas, que pregunta si després de tot el que està passant aquests dies ens sona allò de "quieto todo el Mundo"; el de Llívia Elias Nova, que diu que són valents perquè el poble de Catalunya els dóna suport; el de Sant Joan de les Abadesses Ramon Roquer, que ha dit que seguiran caminant si cal amb xiruques; la de Berga Montse Venturós, que ha recordat que avui fa 44 anys que van assassinar Víctor Jara; el de Corbera d'Ebre Antoni Álvarez, que ens ha comunicat que li havien dit que tenia un minut i al final ha fet servir 8 segons; el de Torredembarra Eduard Rovira Torredembarra, que duia el discurs escrit i ens ha explicat el que està intentant fer al seu poble; el de Sabadell Maties Serracant, que ha parlat de l'estat d'excepció que vivim, el d'Albatàrrec Víctor Falguera que ha fet el millor discurs polític apel·lant a la feina dels alcaldes per la gent del seu poble siguin indepes o no; el de Mollerussa Marc Solsona, que ha dit que no és delinqüent i que només vol que la gent voti perquè votar no és delicte i el de Premià de Mar i president de l'Associació Catalana de Municipis Miquel Buch, que ha fet emocionar més d'una i d'una (inclòs Oriol Junqueras) quan ha imaginat el que explicaran als seus néts i nétes.

A les 12.43, cloenda a càrrec del president Puigdemont. Abans d'obrir boca ja ha rebut 20 segons d'aplaudiments. Després ha agraït als alcaldes la persistència i que no els han tremolat les cames. El titular del dia que ens ha donat avui ha estat “que no subestimin la força del poble de Catalunya” i la frase-piulada ha estat “Poden tenir "mazas" i BOES, però no us tenen a vosaltres” (això de Maza, com vostè ja ha suposat, ve pel Fiscal General)

A les 12.50 els alcaldes han cridat el clàssic “In, inde, independencia” brandant les vares, han cantat Els Segadors i han començat a sortir en direcció a la plaça. Allà, la presidència Forcadell era amanyagada pel públic i l'alcalde d'Albatàrrec es feia un petó de 25 segons amb la seva dona.

A les 13.10 Oriol Junqueras s'ha acostat a la gent que estava darrera de les tanques i rebia un bany de masses, com abans l'havia rebut el President. Televisions i agències internacionals de tot tipus pillaven els alcaldes que podien i els demanaven les seves impressions. Ha estat més de mitja hora d'alcaldes creuant la plaça entre la gent i ha estat més de mitja hora de gent aplaudint sense parar i de cridar "no esteu sols".

M'he tornat a trobar l'alcalde d'Igualada i la seva fantàstica americana verda. Aquest cop xerrant amb Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles.

En Marc Castells m’ha explicat que els hotels pròxims a la seva ciutat estan plens de Guàrdies Civils que arriben de fora de Catalunya. Investigarem.

A les 13.28 han enretirat les tanques i el centre de BCN s'ha convertit en una escampada d'alcaldes. Prop de la Catedral m'he trobat l’Albert Batalla, el de La Seu d'Urgell. Ell era un dels primers de la llista de Fiscalia per ser citat, però encara no li han comunicat res. En canvi, m'explica, a l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ja li han dit que quan torni a casa es trobarà la citació. Comentem amb ironia el futur que els espera i em diu que ell viu davant del Palau Episcopal del Copríncep i l'edifici és inviolable. I llavors he pensat: i si les paperetes les estan imprimint allà? I si hi guarden les urnes?

S’imagina quin conflicte diplomàtic hi hauria amb Andorra?