La Comissió Federal de Comerç dels EUA ha conclòs que l'homeopatia (coneguda per segons qui com l'homeopatilla) “no està basada en mètodes científics moderns”. I per aquest motiu, a partir d'ara aquest tipus de productes hauran d'informar els consumidors que no hi ha evidències científiques que funcionin.

Vaja, que aquests placebos hauran de dir explícitament que no serveixen per a res. Des del punt de vista mèdic, esclar. Una altra cosa és la fe. Sap allò de que la fe mou muntanyes? Si vostè hi creu, continuarà pensant que això que alguns anomenen medicina alternativa i que no ho és perquè, per començar, no és medicina, és el millor remei pels seus mals. I ningú podrà treure-li-ho del cap.

A mi em sembla bé que s'avisi la gent que l'homeopatia no és ciència. Però hi veig un problema. Per què aquesta superxeria sí i les altres no? Aquells programes de “vidents” de les televisions haurien de començar dient: “Escoltin, tot això que veuran ara és una estafa i la cadena que ho emet és corresponsable de l'engany”. O algú amb un mínim de seny pot creure que un ciutadà que llença unes cartes pot veure quin serà el teu futur?

El problema, però, és que els vidents espavilats -o sigui, tots (i totes)- podrien defensar-se dient que aquests cartells també haurien de posar-los a la porta de les esglésies. Les de totes les confessions. O això no és també una qüestió de fe? Els humans primitius tenien por i van decidir encomanar-se a forces ocultes i misterioses per explicar el que no tenia explicació. I així van néixer els déus. I així va arribar que fa uns 2 mil anys i en un mateix indret i a pocs metres de distància, van néixer les tres grans religions de la nostra era. I les tres són abrahàmiques: judaisme, cristianisme i islamisme.

Per què qualsevol d'aquestes religions és la vertadera i no ho és el pastafarisme, poso per cas?

El creador del pastafarisme, el físic Bobby Henderson, va tenir una revelació. Va ser com a resposta a la decisió de l'estat de Kansas d'ensenyar a les escoles la teoria creacionista i no l'evolucionista. Va decidir que la vida va ser creada realment pel Monstruós Espagueti Volador. Per això la representació dels pastafaris és un plat d'espaguetis amb dues mandonguilles. I a partir d'aquí va elaborar una doctrina que té tanta credibilitat com qualsevol de les altres religions, com la dels vidents i com l'homeopatia. Tot depèn de la fe.

Tothom és molt lliure de creure en el que vulgui si això el fa ser més feliç. Tothom és lliure d’autoenganyar-se amb el que cregui més convenient si això el reconforta. A part de que si una persona pensa que l'homeopatia cura, que si matar infidels és la porta a anar al paradís amb no-sé-quantes verges, que la mare de Déu s'apareix dalt dels arbres o que un paio que no concorda singulars amb plurals pot parlar amb la teva mare morta, per molt que li diguis que tot això és mentida, no deixarà de creure-ho. I fins i tot pot ser que, sentint agredit allò que li permet explicar-ho tot i que li provoca un reconfort, és refermi en la seva fe.

Ara que està tan de moda la postveritat, potser serà moment d'inventar-se la postfe. Encara que sigui per crear una nova religió i poder seguir-la cegament.