El Govern del president dels Estats Units, Donald Trump, ha presentat un nou qüestionari per a les persones de tot el món que sol·licitin un visat d'entrada als Estats Units, que inclou preguntes sobre perfils en xarxes socials durant els últims cinc anys i informació biogràfica que es remunta a uns 15 anys.

Les noves preguntes, part d'un esforç per endurir la revisió d'antecedents dels qui vulguin visitar els Estats Units, van ser aprovades el 23 de maig per l'Oficina d'Administració i Pressupost malgrat les crítiques de diversos sectors.

Els crítics sostenen que les noves preguntes representaran una enorme càrrega, la qual cosa portarà a perllongats retards en el procés i descoratjarà estudiants i científics internacionals que vulguin visitar els Estats Units.

Cinc anys de perfils en xarxes

En virtut d'aquests nous procediments, els empleats de la xarxa consular poden sol·licitar tots els números de passaport previs, cinc anys de perfils en xarxes socials, adreces de correu i nombres telefònics i 15 anys d'informació biogràfica, inclosos adreces, ocupacions i historial de viatges.

Els funcionaris demanaran les dades addicionals quan determinin "que tal informació és necessària per confirmar la identitat o realitzar una revisió d'antecedents de seguretat nacional més rigorosa", ha explicat aquest dimecres un responsable del Departament d'Estat.

El Departament d'Estat va referir anteriorment que la verificació d'antecedents més estricta s'aplicaria als sol·licitants de visat "que es determini que requereixen escrutini addicional en relació amb el terrorisme o altres inhabilitacions relacionades a la seguretat nacional".

El president Trump ha promès reforçar la seguretat nacional i la protecció de les fronteres, per la qual cosa ha proposat destinar més recursos a les Forces Armades i obligar Mèxic a pagar per la construcció d'un mur al llarg de la frontera entre tots dos països.