Quan encara els Estats Units es recuperen del pas del cicló Nate, ara són un seguit d’incendis que assolen Califòrnia, i que de moment han deixat 10 morts, 20.000 persones evacuades i 1.500 edificis destruïts. Les autoritats afirmen que es troben davant d’una de les pitjors emergències a la que han hagut de fer front. Els incendis es van declarar diumenge i se’n desconeixen les causes.

De moment hi ha actius 15 focs en vuit comtats del nord de Califòrnia, però les autoritats avisen de que aquesta xifra pot augmentar degut a la velocitat en la que es desplaça el vent, a 80 kilòmetres per hora.

Una situació “perillosa”

Jerry Brown, governador de Califòrnia, va declarar en roda de premsa que la situació és “realment seriosa. El calor, la manca d’humitat i els vents ens estan emportant cap a una situació molt perillosa que s’està empitjorant”. Va afirmar que encara que el foc no estigui controlat, estan fent tot el possible.

Brown ha declarat l’estat d’emergència en els 8 comtats afectats pels incendis, i ha demanat al president Trump que declari la situació de desastre a aquestes zones davant dels efectes devastadors del foc, que ha danyat infraestructures i habitatges.

Per la seva banda, Jonathan Cox, portaveu del Departament de Silvicultura i Protecció d’Incendis de Califòrnia, ha admès que els incendis els han agafat per sorpresa, donat la rapidesa en la qual s’ha estès.

Els efectes devastadors del foc

Segons informen les autoritats, el foc ja ha devorat unes 30.000 hectàrees al nord de Califòrnia, sobretot als comtats de Napa i Sonoma, aquest últim conegut pels seus vinyers.

El Departament de Silvicultura i Protecció d’Incendis de Califòrnia ha comunicat la mort de 10 persones: 1 al comtat de Mendocino, 2 al comtat de Napa i unes altres 7 a Sodoma, on el foc ha estat més contundent: les autoritats van haver d’evacuar 2 hospitals i diverses escoles i comerços, i 2 hotels han quedat devastats.

En total, 15.000 edificis han estat calcinats pel foc, mentre que 20.000 persones han estat evacuades I 103.000 més no compten amb subministrament elèctric. A més, s’ha tallat l’autopista principal que uneix San Francisco amb els comtats del nord de Califòrnia degut a que el foc ha arribat fins a la carretera en forma de grans flames i un fum molt espès, que dificulta la circulació.

Octubre, el mes dels incendis

Dos dels incendis més importants que han afectat Califòrnia van tenir lloc durant el mes d’Octubre al comtat de San Diego, un l’any 2003 i l’altre el 2007. Van destruir 2.800 i 1.600 llars respectivament.

El mes d’Octubre es produeixen més focs a Califòrnia degut a que és quan arriben els anomenats “vents del diable”, una ràfegues d’aire que, afegides a les altes temperatures i la sequedat de l’ambient, fan que les flames s’expandeixin més ràpidament.