Quan fa un mes del terratrèmol, dijous s’ha homenatjat a Ciutat de Mèxic les víctimes, amb un reconeixement especial pels voluntaris que van sortir al carrer aquell dia i els dies posteriors per buscar supervivents entre la runa i ajudar els afectats.

Encara commocionats pel sisme, els ciutadans han guardat tres minuts de silenci a les 13.14 hora local (18.14 GMT), la mateixa hora en què el moviment tel·lúric de 7,1 graus a l’escala Richter va sacsejar el centre i sud del país, i va fer 369 morts, 228 només a la capital.

El gest va sorgir d’una convocatòria ciutadana per xarxes socials en la qual es demanava guardar el primer minut de silenci per recordar les víctimes, el segon per reconèixer el treball dels qui van ajudar en els rescats i el tercer per no oblidar els fets i fomentar una cultura de prevenció.

El cap del Govern de la capital, Miguel Ángel Mancera, ha defensat avui que la ciutat “ha mostrat una vegada més que es pot sobreposar a proves tan dures com la del passat 19 de setembre”.

Imatges de destrucció, encara a la memòria dels mexicans

Els mexicans encara recorden les dramàtiques imatges d’edificis col·lapsats (38, a Ciutat de Mèxic), els milers de damnificats i els sentiments d’incertesa de les persones que no sabien si podrien tornar a les seves cases o si aquestes serien declarades inhabitables. No obstant això, també es té molt present les escenes de socors protagonitzades per milers de persones, especialment joves, tant als escenaris dels rescats com als centres d’apilament.  

Tot això ha deixat el missatge que “reunits seríem un Mèxic millor”, tal com ha declarat un membre del grup de rescat Topos Azteca, Jorge Héctor Díaz, que també fa una crida a la unitat entre joves i la resta de la societat.

Nous casos de corrupció veuen la llum arran del sisme

El terratrèmol ha destapat diversos casos de corrupció. Un dels més sonats és el cas de l’escola Enrique Rébsamen, que en esfondrar-se va causar la mort de 19 nens i set adults. Ara, el centre educatiu és un dels immobles que s’investiguen per una presumpta corrupció.

Un veí de l’escola, Carlos Gabriel Valdés, ha declarat durant el minut de silenci: “No podem permetre mai més una Ciutat de Mèxic de la corrupció, mai més sortir al carrer i deixar els nostres germans, cosins, nebots, fills, amb la por que això torni a passar”.

Igual que el Rébsamen, altres centres educatius han estat fortament danyats pel moviment sísmic, mentre que d’altres esperen la certificació definitiva de la Secretaria d’Educació Pública (SEP) i els arranjaments necessaris per ser reoberts. De les 4.421 escoles públiques revisades a la capital, 1.046 no han obtingut un dictamen favorable.

Un país devastat pel terratrèmol, amb rèpliques

El sisme, que va tenir lloc el passat 19 de setembre, ha tingut fins ara 39 rèpliques, la més greu de 4 graus de magnitud, segons especifica Miguel Ángel Mancera.

A diversos barris de la delegació d’Iztapalapa (a l'oest de Ciutat de Mèxic), s’han comptabilitzat 19.000 edificis afectats. Molts d’ells han quedat inhabitables, i en d’altres una gran esquerda ha rebentat el terra dels habitatges i recorda la potència del sisme.

terratremol mexic EFE

Alguns veïns, presos de la por i de la incertesa, continuen pernoctant als seus domicilis, en molts casos construïts per ells mateixos, mentre esperen una resposta de les autoritats. “No pots descansar, no pots tenir un son profund. Qualsevol soroll fa que et despertis”, afirma un veí afectat, Juan José Uribe.

Tot i el control aparent de les autoritats, centenars de persones segueixen dormint a tendes de campanya a la capital mexicana.