En la vigília de l'inici de la cimera de caps de Govern del G20 d'Hangzhou, el president xinès, Xi Jinping, ha instat avui els seus participants que busquin receptes per dinamitzar l'economia global i frenin el proteccionisme.

Líders de tot el món han començat a congregar-se al llarg de la jornada en aquesta ciutat de l'est de la Xina, convertida en capital diplomàtica del món gràcies a una frenètica activitat centrada en la guerra de siriana, la recuperació econòmica o el canvi climàtic.

Xi, a l'inaugurar un fòrum empresarial previ a la cimera, ha establert per al G20 una agenda dominada pels assumptes econòmics i va demanar la resta de líders que garanteixin l'estabilitat als mercats financers i un comerç mundial "obert i transparent".

Fixar estratègies

La Xina, que en condició de país amfitrió marcarà la pauta de les discussions, aspira que la política no "distregui" els participants del seu gran objectiu en la cimera: convertir el G20 en el fòrum econòmic internacional de referència per coordinar mesures d'impuls del creixement i fixar les estratègies a llarg termini.

El G20, ha dit Xi, "no només pertany als seus membres, sinó al món sencer". En aquest sentit, el president xinès ha assegurat que les principals economies desenvolupades i emergents del planeta haurien d'aspirar que els beneficis del creixement econòmic i el desenvolupament humà s'estenguin a tots els països i pobles.

"Aquest és un missatge que ens agradaria enviar a tota la comunitat internacional", va recalcar: "Volem que tota la gent, especialment als països en desenvolupament, gaudeixi d'una vida millor cada dia", per a la qual cosa va desitjar que la cimera d'Hangzhou promogui un creixement econòmic "robust, sostenible, equilibrat i inclusiu".

Nou punt de partida

En el pla econòmic, l'alentiment de la Xina preocupa dins i fora del país, però el mandatari ha ressaltat avui que la segona economia mundial està davant d'un "nou punt de partida", una transició que ha d'afrontar perquè "la por d'avançar és una oportunitat perduda".

"Tenim la resolució de fer autoajustaments dolorosos i abordar els problemes que s'han creat (a la Xina) al llarg de molts anys", ha subratllat Xi, que ha reconegut que el model econòmic del seu país, que li ha permès créixer a taxes properes al 10 per cent durant 30 anys, "ja no és sostenible".

Xi també ha admès els problemes d'excés de capacitat que pateix la indústria pesant del gegant asiàtic, encara que va afirmar que es tracta d'un fenomen global, i s'ha compromès a plantejar-los en les sessions plenàries, com també les traves al lliure comerç o a la inversió.

Les conseqüències del Brèxit

Les conseqüències del Brèxit, el terrorisme internacional, la situació a Turquia després del fallit cop d'Estat, les tensions a Ucraïna, els assajos nuclears de Corea del Nord i les disputes marítimes entre la Xina i els seus veïns són altres qüestions que captaran l'atenció dels principals líders del globus.

Molts d'aquests assumptes ja van sorgir en les múltiples reunions que, en espera de l'inici oficial de la cimera, ha acollit ja avui Hangzhou. Entre elles, ha destacat la que van mantenir els presidents de la Xina i els Estats Units, Xi Jinping i Barack Obama, en la seva última trobada abans que el mandatari nord-americà deixi el càrrec el gener vinent.

El president xinès s'ha entrevistat també amb el seu homòleg turc Recep Tayyip Erdogan, un dels protagonistes del G20 atesa la crisi que viu el país euroasiàtic després del fallit cop d'Estat del mes passat de juliol i la posterior purga. Xi i Erdogan no han esmentat directament aquests incidents en les seves intervencions davant dels mitjans, però sí que van acordar aprofundir la cooperació bilateral en matèria antiterrorista i al sector energètic.