França prolongarà l'estat d'emergència, en vigor des dels atemptats del 13 de novembre del 2015 a París, set mesos més, fins al 15 de juliol que ve, segons ha anunciat avui el primer ministre francès, Bernard Cazeneuve.

La pròrroga de la mesura d'excepció, que encara ha de ser sotmesa al vot del Parlament, obeeix a la persistència de l'amenaça terrorista en un moment en què França celebrarà (entre l'abril i el juny de l'any que ve) eleccions presidencials i legislatives, ha assenyalat Cazeneuve.

A la sortida d'un Consell de Ministres extraordinari, el cap de Govern ha indicat a la premsa que la decisió permetrà d'aquesta manera que hi hagi prou temps perquè el president i el Parlament sortits de les urnes examinin la situació de la seguretat abans de pronunciar-s'hi.

Dimissió de Valls

L'actual estat d'emergència expira el gener que ve, però en haver dimitit l'anterior primer ministre, Manuel Valls, per presentar-se com a candidat a les presidencials, el nou Govern de Cazeneuve havia de revisar la mesura en un termini de 15 dies. Encara que tot indica que la prolongació serà àmpliament avalada al legislatiu, l'estat d'emergència té nombrosos detractors a França, sobretot organitzacions civils, que consideren que és ineficaç per lluitar contra el gihadisme i que vulnera drets fonamentals.

Eficàcia

L'extensió de la mesura, per cinquena vegada des que va ser decretada, "és indispensable per assegurar el nivell de protecció dels nostres ciutadans", va considerar Cazeneuve, que va comparèixer acompanyat pels ministres de l'Interior, Bruno Le Roux, i Justícia, Jean-Jacques Urvoas.

Després d'assegurar que l'"amenaça terrorista continua en un nivell particularment elevat", va recordar que des de l'inici d'aquest any les forces de seguretat han frustrat 17 atemptats i han detingut 420 persones vinculades amb xarxes gihadistes, motiu pel qual l'estat d'emergència "ha demostrat àmpliament la seva eficàcia".

"S'ha constatat un descens en el nombre de retorns (de l'Iraq i Síria), fet que fa que l'organització terrorista Estat Islàmic inciti cada vegada més individus a passar a l'acció directament sobre territori francès", va afirmar Cazeneuve. Malgrat tot, va insistir que l'estat d'excepció "no té vocació de permanència, (sinó que) està lligat a la noció de perill imminent".