Édouard Philippe és el nou primer ministre de França. En el primer dia de mandat d'Emmanuel Macron, la nova organització del país ha anomenat Philippe, un diputat dels Republicans i alcalde Le Havre (al nord del país), com a cap de l'executiu francès. 

Philippe és considerat un conservador moderat dins el partit dels Republicans i molt proper a Alian Juppé, qui va quedar segon a les primàries dels Republicans en què va guanyar François Fillon. 

La seva elecció és una mostra de la voluntat de Macron d'esgarrapar vots de la dreta per aconseguir atreure vots i obtenir una majoria a les eleccions legislatives a l'Assemblea Nacional del proper mes de juny, una condició indispensable per portar a terme les reformes liberals i socials que ha promès.

I després de les legislatives?

Aquest polític, de 46 anys, dirigirà el país juntament amb Macron, com a mínim, fins a les eleccions legislatives que se celebraran l'11 i el 18 de juny. 

La seva continuïtat està condicionada a la decisió que prengui el Parlament sorgit de les eleccions legislatives del juny vinent. Podria donar-se el cas que les legislatives les guanyés un altre partit que no fos La República en Marxa, fet que provocaria que hi hagués un primer ministre d'un altre partit, el que és entès com a cohabitació

Des de la seva elecció el passat 7 de maig com el president més jove de França, la premsa francesa havia estat fent quinieles sobre qui seria el nou primer ministre. Macron, però, s'havia negat a desvetllar-ho abans de prendre possessió, acte que va tenir lloc aquest diumenge al matí a París.

La notícia l'ha donat el secretari de l'Elisi, Alexis Kohler, ja que Macron està de viatge oficial a Alemanya, on es reunirà amb Angela Merkel a quarts de sis d'aquesta tarda. La resta de l'executiu serà nomenat aquest dimarts. 

Macron Hollande - EFE
FRANÇA Macron, nou president de França Carlota Camps