La retirada del Regne Unit de la Unió Europea (UE) es materialitzarà a les 23.00 GMT del 29 de març de 2019, tal com ha informat avui la primera ministra britànica, Theresa May.

Aquesta data assenyalada serà esmenada al projecte de llei sobre el brèxit – la sortida britànica del bloc europeu – el qual es debatrà la setmana vinent al Parlament i que un cop aprovat autoritzarà la desconnexió del país de la UE.

“Que ningú tingui cap dubte sobre la nostra determinació”

En un article publicat avui al diari “The Daily Telegraph”, May ha indicat que la decisió de col·locar el moment precís del brèxit té com objectiu demostrar la determinació del seu govern de completar aquest procés. “Que ningú qüestioni el nostre propòsit de que el brèxit s’està produint” ha declarat la primera ministra, qui va quedar debilitada després de perdre la majoria absoluta en les eleccions generals del passat mes de juny.

May ha afegit a la peça: “La data estarà escrita en blanc i negre a la portada d’aquesta històrica peça de legislació. El Regne Unit estarà sortint de la UE el 29 de març de 2019, a les 23.00 GMT”.

May, disposada a escoltar propostes però no tolerarà impediments

El Projecte de Llei sobre la Retirada de la UE ha superat ja la seva segona lectura i entrarà durant la pròxima setmana a la fase de comitè, durant la qual s’esperen esmenes.

Segons la primera ministra britànica, la majoria dels ciutadans anglesos volen “la unió” dels polítics per negociar un bon acord del brèxit. A més, està disposada a escoltar les propostes dels diputats per millorar el projecte de llei, però ha advertit sobre qualsevol intent per detenir el seu curs parlamentari: “No tolerarem intents des de cap costat per utilitzar el procés d’esmenes a aquest projecte de llei com a mecanisme per bloquejar la voluntat democràtica del poble britànic a l’intentar alentir o detenir la nostra sortida de la UE”.

May vol un brèxit "ordenat"

La primera ministra ha subratllat que aquest projecte de llei és “fonamental” per poder aconseguir un brèxit ordenat.

Les negociacions entre Londres i Brussel·les es troben en la sexta ronda sense que de moment no s’hi hagi avançat en els termes de la ruptura, la qual cosa ha creat una gran incertesa per les empreses i els comunitaris que resideixen al Regne Unit. No obstant això, May ha volgut tranquil·litzar a la població, i, a través del seu compte de twitter, ha assegurat que protegir els drets dels ciutadans europeus és la seva primera prioritat.