Bèlgica, únic país del món on es pot aplicar l'eutanàsia sense límit mínim d'edat, ha practicat per primera vegada la mort assistida a una de menor, segons ha informat avui el diari flamenc "Het Nieuwsblad". El metge que va aplicar l'eutanàsia va lliurar aquesta setmana un informe a la Comissió Federal de Control i Avaluació de l'Eutanàsia, va confirmar aquesta capçalera, que va precisar que no ha transcendit la identitat ni l'edat exacta de la menor, com tampoc la malaltia que el va portar a sol·licitar la mort assistida.

El 2014 Bèlgica va ampliar la llei sobre l'eutanàsia vigent des de 2002 i es va convertir al segon país, després d'Holanda, en despenalitzar aquesta controvertida pràctica mèdica per a menors, i en el primer en fer-ho sense límit d'edat. La legislació holandesa estableix que la persona hagi complert almenys els 12 anys mentre que a Bèlgica no es fixa una edat mínima, sinó que s'inclou la noció de "capacitat de discerniment" del menor.

Els pacients adults que sol·licitin l'eutanàsia han de comptar amb l'opinió favorable d'un metge que certifiqui la gravetat del seu patiment. La normativa preveu a més que un segon metge sigui consultat abans que es practiqui qualsevol eutanàsia, i fins i tot exigeix que se sotmeti a una tercera opinió per als pacients que no tenen una malaltia terminal.

La normativa belga preveu que nens i adolescents puguin optar a l'eutanàsia en supòsits molt restringits, quan pateixin un "sofriment físic insuportable i la seva mort a curt termini sigui inevitable". En aquests casos, s'estableix que hauran de sol·licitar la mort assistida en reiterades ocasions i comptar amb una autorització escrita dels seus pares, a més de sotmetre's a una avaluació psicològica. L'extensió de la llei de l'eutanàsia belga a menors va ser molt criticada durant el tràmit parlamentari el 2014, especialment per part de l'Església Catòlica belga.