La història del futbol actual té la modernització en el seu punt de mira. Els equips han d’adaptar-se a les necessitats actuals, i el Barça, com molts altres clubs europeus, ho ha fet i ho farà també a través dels seus estadis. La remodelació del Camp Nou serà costosa, amb unes xifres semblants o superiors a les d’equips europeus d’alt nivell que han fet els seus nous estadis els últims anys. 400 milions d’euros de despesa que poden afectar també a la parcel·la esportiva i al rendiment sobre el terreny de joc.

A Espanya trobem dos casos recents d’equips amb noves seus: l’Espanyol i l’Athletic Club. I si marxem a altres països europeus, podem veure també que la Juventus, l’Arsenal i el Bayern de Munic han estrenat estadi aquest segle XXI.

Juventus FC

L’any 2009 la Juventus va començar la construcció del seu estadi, el Juventus Stadium. Amb una capacitat per a 45.666 espectadors i, després de gastar-se 105 milions d’euros, va acabar la seva construcció el 2011. Durant aquest període, a un gran d’Europa com és la Juve, esportivament parlant, les coses no li van anar gens bé. Durant els quatre anys de la construcció, la Vecchia Signora no va aconseguir cap títol.

Arsenal FC

Un altre dels grans d'Europa en fer una despesa considerable per al seu nou estadi, l’Emirates Stadium, amb capacitat per a 60.338 persones, va ser l’Arsenal. La quantitat destinada a la construcció de la nova seu gunner va ser de 581 milions d’euros. La seva parcel·la esportiva abans del 2006, quan van estrenar l’estadi, va tenir un resultat bastant notable, aconseguint dues Premier League, tres FA Cup i dos Community Shield.

Bayern de Munic FC

Els alemanys del Bayern van construir l’Allianz Arena entre el 2002 i el 2005, amb una despesa de 341 milions d’euros. Val a dir que l’estadi bavarès amb capacitat per a 69.901 espectadors, va ser pagat entre el Bayern de Munic i el TSV 1860 Munic, els dos equips que comparteixen l’estadi. Durant els tres anys de la construcció, l’equip alemany del Bayern no va tenir problemes per seguir dominant i va aconseguir dues Bundeslliga, dues copes d’Alemanya, a més d’una copa de la Lliga d’Alemanya. Cal destacar que uns anys més tard, curiosament a l’Allianz Arena, el Bayern de Munic va perdre una Champions League contra el Chelsea.

Athletic Club

Els bascs van gastar-se 173 milions d’euros pel nou San Mamés, un estadi molt modern amb capacitat per a 53.289 persones. Entre l’any 2010 i el 2013, durant la seva construcció, l’equip va mantenir i, fins i tot, millorar, el seu nivell esportiu dels anys anteriors. Van ser subcampions de la Copa del Rei el 2012 i subcampions de l’Europa League el mateix any. I durant aquest període també van ser dels habituals participant en competicions europees.

RCD Espanyol

Els blanc-i-blaus van estrenar el 2009 el seu nou estadi amb capacitat per a 40.500 espectadors després d’afrontar una despesa d’uns 95 milions d’euros. Abans de la nova època del Cornellà-El Prat, l’Espanyol va gaudir d’anys millors i d’altres pitjors, però destacant una Copa del Rei la temporada 2005-2006 i un subcampionat de la Copa de la UEFA la temporada següent.