Ángel María Villar (Bilbao, 21/1/1950) ha estat detingut aquest dimarts en el marc d'una operació anticorrupció, en l'avantsala del seu 29è aniversari com a president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), xifra que assolirà el proper 29 de juliol.

Això l'ha fet posseïdor de la presidència més longeva entre les federacions olímpiques espanyoles, malgrat que en aquests 29 anys han estat freqüents els seus enfrontaments amb governs de diferent signe, les denúncies en contra seu per presumpta mala gestió i el distanciament d'entitats, com la mateixa Lliga de Futbol Professional (LFP). També ha estat habitual, tanmateix, el suport del futbol ja que l'assemblea sempre ha mostrat la seva confiança en ell.

La seva detenció arriba, precisament, dos dies abans de la pròxima Assemblea General, convocada el 20 de juliol a les 11.30 hores a Las Rozas (Madrid). La normalitat federativa s'ha vist, per tant, dinamitada amb la detenció d'Ángel María Villar i el seu fill Gorka.

Un jutjat estava investigant ja un possible tracte de favor de Villar als clubs Recreativo de Huelva i Marino. En els últims temps, també s'ha vist obligat a tornar al Consell Superior d'Esports 1,2 milions d'euros com a subvenció per edificar una escola de futbol a Haití que mai no es va fer. Malgrat la devolució, el cas segueix obert en un jutjat de Majadahonda (Madrid), on Villar va ser citat a declarar, situació per la qual ja va haver de passar abans de les eleccions del 2004, que guarden certes similituds amb les del mes de maig passat.

Aleshores, la denúncia la va formular Javier Tebas, actual president de LaLiga, per ús indegut de fons públics i va ser arxivada. Tebas va donar suport a un dels rivals de Villar, Gerardo González, que havia estat el seu secretari general uns mesos abans. Tebas també va donar suport a Jorge Pérez en el procés que va culminar el 22 de maig, el substitut de González en aquest càrrec federatiu.

La diferència va ser que Pérez no va arribar a ser candidat per no presentar els avals en considerar que l'Assemblea es va constituir irregularment. Tot això no va semblar afectar Ángel Villar. Com gairebé no l'ha afectat l'escàndol de corrupció de la FIFA, on ostenta el càrrec de president sènior i fins fa mesos va ser al capdavant de la comissió d'àrbitres, que ara encapçala l'exàrbitre italià Pierluigi Collina.

A la UEFA, com la presidència va haver de renovar-se al setembre per la sanció a Michel Platini, Villar va coquetejar amb presentar-se, però finalment va desistir. Els mesos anteriors va ser president interí durant l'Eurocopa de França. El mes d'abril va abandonar la vicepresidència i, tanmateix, continua sent un dels seus vicepresidents de l'organisme al Comitè Executiu del qual es va incorporar el 1993.

Jugador del Athletic Club (1970-1980) i internacional en 22 ocasions amb Espanya (1973-79), Villar va començar la carrera de Químiques però és llicenciat en dret. El 1986 va ser elegit president de la federació Territorial Biscaïna i dos anys després de l'Espanyola en substitució de José Luis Roca. En la presidència de la RFEF es manté des d'aleshores.