Tal dia com avui de l'any 1809, fa 208 anys, va néixer a Sallent (Bages) Tomàs Viladomiu i Bertran, promotor de les colònies industrials Viladomiu Vell i Viladomiu Nou, situades a Gironella (Berguedà) i fundades el 1871 i el 1880, respectivament. Membre d'una família d'industrials del tèxtil, va ser un dels pioners en la introducció i en l'expansió del model de les colònies, fenòmens socials, econòmics i urbanístics que van canviar per sempre la fesomia de la Catalunya interior. Les Viladomiu formaven part d'un cinturó de 75 colònies bastides en els cursos mitjans i alts dels rius Llobregat, Cardener, Ter, Calders, Anoia, Freser, Segre i Brugent.

Cap al 1850 el pla de Barcelona –territori pioner de la industrialització catalana– ja estava saturat. A la manca d'espai i a la conflictivitat social –causada per les pèssimes condicions laborals dels treballadors– s'hi havia sumat la dependència creixent respecte als territoris productors de carbó. A Osona, Bages i Berguedà van desenvolupar tallers de producció amb una energia alternativa a través d'antics molins –ferrers i fariners– hidràulics. La construcció de la colònia –l'establiment de la força motriu del treball– seria el pas següent. Les colònies industrials catalanes es van inspirar en el model que havia estat creat i impulsat 50 anys abans a la Gran Bretanya.

Obrers de la colònia Viladomiu de filatura, l'any 1889 

Les colònies –construïdes en espais deshabitats– es convertien en petites ciutats on la vida girava al voltant de l'activitat de la fàbrica. La distribució urbanística de la colònia ho evidenciava: l'espai productiu –que ocupava la centralitat del conjunt– destinat als tallers de fabricació; l'espai residencial, als habitatges dels treballadors i les seves famílies; l'espai comercial, els serveis bàsics dels residents (economat, farmàcia); l'espai d'oci, als equipaments culturals, esportius i religiosos dels residents (escola, biblioteca, cinema, camp de futbol, església); i finalment l'espai de domini, que era allà on “l'amo” bastia el seu palauet. La Revolució Industrial total.