El líder de l'esquerra aberzale, Arnaldo Otegi, visitarà aquest dimecres el Parlament i també serà rebut per la presidenta de la cambra, Carme Forcadell. Tot això, en el marc d'una visita que realitza a Barcelona, la primera fora d'Euskadi des que va sortir de la presó de Logronyo l'1 de març passat, després de passar sis anys i mig empresonat. Fins aquí, el relat merament informatiu però és obvi que la visita d'Otegi té moltes altres mirades. No només la de la CUP, que l'ha convidat a una reunió amb els portaveus de la comissió d'Exteriors del Parlament -a la qual assistiran els seus representants, els de Junts pel Sí i els de Catalunya Sí que és Pot- i a una reunió amb els seus diputats; o la de Junts pel Sí, amb la direcció del grup parlamentari dels quals el líder de l'esquerra abertzale celebrarà una reunió de treball. Hi són també les mirades respectables de Ciutadans, del Partit dels Socialistes i el Partit Popular, que, amb matisos, estan en contra de la visita; o la mirada de les víctimes del terrorisme, que han demanat que se suspengui la visita d'Otegi a la cambra catalana. Tothom té dret a ser escoltat en un tema com aquest i que enllaça a ulls de molts ciutadans amb el terrorisme d'ETA que, per sort, ha quedat enrere.

Però aquesta mirada àmplia i polièdrica no ens hauria de fer perdre de vista quins són els valors d'una societat democràtica com la catalana i, d'altra banda, la voluntat del poble basc, el principal afectat per dècades de terrorisme, que ha sabut girar full als seus anys més difícils. De poc serveix predicar una cosa i fer-ne una altra. I un pensa moltes vegades que no és necessari pensar com Otegi, que fins i tot es pot estar en els antípodes, per no voler continuar traient profit del terrorisme que tantes morts innocents va causar. Partit Popular i Ciutadans han perdut una ocasió magnífica per demostrar que el País Basc del futur necessita tothom i que la discrepància política -perquè avui és això tan sols, discrepància política- no pot plantejar-se utilitzant les víctimes del terrorisme.

Que Otegi ve a Catalunya a fer política és una obvietat i les seves posicions polítiques són conegudes amb escreix. Deixem que s'expliqui als mitjans de comunicació -Mònica Terribas l'entrevistarà a Catalunya Ràdio-, al Parlament o als fòrums d'opinió -com l'organitzat pel Ciemen- i no convertim en notícia el rebuig de les seves paraules pel fet de parlar o de viatjar a Barcelona. El debat ha de ser d'idees, de projectes i també de pau. El passat ja no forma part del present. Per sort.