El referèndum d'independència és l'única solució viable. Aquestes paraules no són d'un dirigent independentista català sinó del màxim dirigent de Podemos, Pablo Iglesias, davant d'un qualificat i nombrós grup de representants diplomàtics d'una quarantena d'ambaixades acreditades a Madrid. Ambaixadors europeus del Regne Unit, Suïssa, Sèrbia, Països Baixos, Grècia, Dinamarca, Xipre i Eslovènia, entre altres, així com representants de diferents països d'Amèrica Llatina van escoltar de Iglesias un discurs que fins ara només havien fet a Madrid Carles Puigdemont, membres del Govern o dirigents d'Esquerra i del PDECAT i que el govern espanyol s'ha cuidat molt d'impedir que arribés a les cancelleries internacionals. Iglesias s'ha saltat aquest filtre i ha contribuït així a situar-lo amb nitidesa a la foto de les ambaixades acreditades a Madrid.

Si Puigdemont havia defensat fa molt poques setmanes, en un esmorzar informatiu, el referèndum d'autodeterminació i la seva voluntat de pactar-ho amb l'Estat, Iglesias el va defensar per tots els mitjans des de posicions polítiques diferents, ja que va dir que el seu partit, arribat el cas, faria campanya en contra i defensaria un nou encaix de Catalunya a Espanya. La influent revista nord-americana Politico en exposar, fa molt pocs dies, les previsions informatives en diferents llocs del món havia marcat en vermell el mes de setembre. La data, diu, que els catalans volen fer un referèndum d'independència.

Per a ningú no és un secret que l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, si s'acaba produint, com sembla probable, desembrossarà d'obstacles el camí del Govern cap al referèndum. També cal veure si hi ha alguna variació en la posició política de l'Executiu espanyol ara que s'ha passat d'un govern en funcions a un altre amb totes les seves atribucions. Encara que hi ha hagut declaracions de voluntat de diàleg sempre s'han circumscrit, en tot cas, a qüestions que res han de veure amb el referèndum i que tampoc no s'han sabut concretar.

No deixa de cridar l'atenció que sense horitzó electoral a la vista a Espanya, Iglesias hagi reprès un discurs de més proximitat amb els sectors del seu espai polític defensors a Catalunya del referèndum. És, sens dubte, una posició intel·ligent i que dóna als comuns una transversalitat política a la qual l'actual PSC ha renunciat malgrat que en el passat sí que va defensar el referèndum acordat. La clau continua sent, no obstant això, què acabaran fent si l'Estat no l'autoritza i amb qui s'alinearan. En la resposta a aquesta pregunta d'una o una altra manera, estan bona part de les incerteses de la política catalana, espanyola i, en part, també europea.