El president en funcions del govern espanyol, Mariano Rajoy segueix desafiant els límits de la Unió Europea (UE). Aquest cop, no descarta abaixar impostos en cas que torni a ser escollit a les eleccions del pròxim 26 de juny. "Vam apujar impostos a l'inici del nostre mandat, i vam abaixar tant l'impost sobre la renda com l'impost de societats durant el 2015. Si els ingressos tributaris continuen pujant, com està succeint fins ara, podem plantejar una altra retallada d'impostos", ha assegurat Rajoy en una entrevista al Financial Times

I és que malgrat que Espanya ha incomplert reiteradament l'objectiu de dèficit pactat amb Brussel·les durant els últims quatre anys, Rajoy s'ha mostrat convençut que una baixada d'impostos és compatible amb els objectius marcats per la Comissió Europea (CE). De moment, Espanya afronta una possible sanció d'aproximadament 2.000 milions per incompliment del dèficit que podria anar també acompanyada pel retorn dels inspectors europeus a Madrid. Però la voluntat de la CE passa per no influir en el vot de les pròximes eleccions i és per això que no serà fins a principis de juliol quan la CE i el consell de ministres europeus prengui una decisió definitiva al respecte.  

Quatre anys d'incompliment del dèficit

Quatre anys de govern del partit popular, quatre anys d'incompliment del dèficit. Espanya va tancar el 2015 amb un dèficit de les administracions públiques del 5% del PIB, vuit dècimes per sobre del compromís amb Brussel·les. El Govern preveu tancar el 2016 amb un desajust del 3,6% i el 2017 amb un desajust del 2,9%. Unes xifres que no coincideixen amb les previsions de la Comissió que estimen que el dèficit serà del 3,9% aquest any i del 3,1% l'any que ve, per la qual cosa es prolongaria encara més l'incompliment. La data límit era el 2012 i des de llavors, s'ha anat posposant.  

Ara bé, "hem reduït el dèficit en 4,3 punts percentuals en quatre anys, inclús havent passat dos anys per una recessió. Ningú pot dir que Espanya no està realitzant esforços per complir amb les normes de joc i fer les coses bé", ha insistit Rajoy. Malgrat que la sanció per incompliment del dèficit està sobre la taula de la CE, s'ha volgut donar un any més de marge a Espanya, fins al 2017 perquè redueixi el seu ajust pressupostari per sota del 3%.

El comissari d'Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici ha argumentat que "no és el moment correcte ni econòmic ni polític per prendre aquesta mesura, però tornarem a aquesta decisió a principis de juliol", un cop s'hagin produït les eleccions a Espanya. Ara bé, Moscovici també ha volgut deixar clara "la voluntat rigorosa de la Comissió Europea de fer respectar les normes" pel que s'analitzarà "la situació passada i els compromisos de futur" tant d'Espanya com de Portugal. 

Els riscos del Brexit

Un dia després que l'ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley assegurés que el Regne Unit "està dividit" pel Brexit, Rajoy ha alertat que la sortida del país britànic seria dolenta tant per Europa com pel propi Regne Unit. "Tenim una democràcia representativa i això significa que els ciutadans escullen a aquells que haurien de governar, i aquells que governen prenen les decisions. En ocasions, convocar un referèndum significa passar la responsabilitat a uns altres" ha explicat el president en funcions.

D'altra banda i per si de cas el referèndum no fos tan lluny, Rajoy ha deixat clar que "es pot parlar de tot, excepte de la unitat d'Espanya." Una declaració que té lloc just després que l'agència de qualificació creditícia Fitch hagi advertit que la sortida del Regne Unit de la UE podria ser el desencadenant de la sortida d'Escòcia del Regne Unit, que alhora podria aplanar el camí per a la independència de Catalunya i intensificar "les pressions secessionistes" en altres parts de la UE.

I en cas que el Brexit prosperés, des de Madrid s'adoptaria, segons Rajoy, una posició "constructiva" en les negociacions que obriria Londres amb la resta de socis comunitaris.  Ara bé, es tractaria "d'una ruptura dramàtica" i "no seria senzill."