El teixit empresarial de Catalunya està d'enhorabona. Aquest dimarts ha nascut Més Pime, un centre d'excel·lència per a la innovació de les petites i mitjanes empreses (pimes) impulsat pel centre tecnològic Eurecat i diverses organitzacions empresarials, entre les quals es troben Pimec i Amec, amb el suport de la Generalitat. L'objectiu és transformar, innovar i modernitzar el teixit empresarial català per fer-lo més competitiu, amb més ocupació de qualitat i riquesa per al conjunt de la societat. Des de les necessitats fins al canvi, passant per l'acompanyament. De moment, les previsions  impliquen cofinançar la meitat dels processos innovadors amb una aportació màxima de 35.000 euros per projecte i empresa, així com elaborar programes d'innovació per a 50 empreses i arribar a les 100 diagnosis tecnològiques. 

"La innovació tecnològica costa molt en la petita i mitjana empresa i aquest programa vol facilitar estímuls addicionals per engegar el procés d'innovació", ha explicat el president d'Eurecat, Xavier Torra. Més concretament, Més Pime pretén concloure amb èxit "la transformació tecnològica de la petita empresa absorbida per la dimensió del dia a dia" i "transmetre'ls la necessitat d'innovar per ser més competitives".

De Catalunya al món

Més innovació sovint implica més internacionalització. De Catalunya al món. Així ho ha posat de manifest el president d'Amec, Manel Xifra, que ha assegurat que "innovar permet augmentar la competitivitat i explotar elements diferenciadors en un món globalitzat". I és que malgrat que innovar acostuma a ser el modus operandi d'aquelles empreses que s'ho poden permetre, ja sigui per mida o per recursos, el secretari general de Pimec, Antoni Cañete ha volgut remarcar que Més Pime neix amb la voluntat "d'integrar i apropar les eines de la innovació tecnològica" a les petites i mitjanes empreses. 

Paral·lelament, el Centre d'excel·lència per a la innovació de la Pime oferirà formació gratuïta per identificar i capacitar professionals que puguin actuar com a gestors del procés constant d'innovació mitjançant la gestió de la cartera de projectes o la monitoratge del procés. En aquesta mateixa línia també treballarà la diagnosi tecnològica orientada a establir un pla d'acció que analitzi la posició i l'entorn competitiu de l'empresa alhora que identifiqui les competències i capacitats tecnològiques, així com potencials mercats per a la diversificació del seu producte. 

"El rostre humà de l'economia"

La innovació no s'atura i les pimes tampoc. Més concretament, segons "l'Anuari de la Pime Catalana 2015", les petites i mitjanes empreses ja suposen el 99,8% de les empreses catalanes, el 70% de l'ocupació i el 61,2% per cent de la creació de la riquesa a Catalunya. Durant la 29a entrega de premis Pimes, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont assegurava que "les pimes són l'ànima de l'economia catalana", ja que a més de generar activitat econòmica i llocs de treball de qualitat, també donen a l'economia "el rostre humà que a vegades, tristament, perd quan les empreses es fan grans i perden la seva referència". 

Sobre això, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, afegia en aquesta mateixa gala que "les pimes multipliquen la capacitat de generar innovació, cooperació i resistència a les crisis". Catalunya serà innovació i pimes o difícilment serà.