El president de Pimec, Josep González, ha defensat aquest dimarts la necessitat que el govern central realitzi una reforma judicial "profunda" per eradicar la corrupció, dotant el sistema de més recursos perquè els judicis no tardin tant a celebrar-se. D'aquesta forma, ha afirmat que "no té sentit" que s'eximeixin penes a alguns condemnats per bon comportament a la presó, i ha lamentat que la corrupció surti barata.

"Una part de la corrupció ve perquè a l'hora de valorar riscos i oportunitats aquestes són més grans i això incentiva la corrupció, que s'ha de veure com un alt risc i no com una oportunitat", ha asseverat. A més, ha indicat que la corrupció fa que Espanya "no sigui un país seriós ara com ara", sobretot des d'una visió internacional, per la qual cosa ha lamentat la quantitat de casos de corrupció que surten a la llum, també en l'àmbit de les patronals, com el presumpte finançament irregular del PP de Madrid per part de Ceim.

Per això, Pimec ha aprovat un nou codi deontològic que contempla un règim sancionador en cas d'incompliment i el comitè del qual estarà presidit per Joan Maria Gimeno: "En un entorn lamentable de corrupció i de mala praxi, volem fer les coses bé".

Salaris davant d'empreses "molt tocades"

González també ha defensat augmentar els salaris tenint en compte la situació de cada empresa i rebaixar la contractació temporal apostant per la indefinida sempre que s'agilitin els tràmits necessaris en cas que la companyia hagi de reduir plantilla. "En negociació col·lectiva, es pot encoratjar en salaris, però encara hi ha una part del sector empresarial molt tocada per la crisi", ha explicat González

"Els contractes fixos tenen un cost d'indemnització molt qüestionat perquè no saps quin cost s'aplicarà i és molt difícil tramitar expedients de regulació d'ocupació amb aquest tipus de contractació perquè hi ha massa burocràcia", ha afegit després d'assegurar estar d'acord que s'han de reduir els contractes laborals i rebaixar la contractació temporal, però amb un nou plantejament dels fixos.

Segons el seu parer, això ha comportat que durant la crisi i també ara les empreses hagin preferit la contractació temporal, si bé no és una modalitat interessant a llarg termini per a l'empresari, per la qual cosa ha demanat a l'administració de fixar un cost per indemnització "raonable".

El 3% de l'economia

González ha destacat la bona evolució de l'economia i ha previst un creixement del 3% per a aquest 2017, acompanyat d'un nou rècord d'exportacions i de la generació d'ocupació, si bé per a aquest creixement ha sostingut que són necessàries més reformes, com potenciar la formació professional, impulsar polítiques de reindustrialització, una fiscalitat específica per a les pimes i reduir el cost de l'energia.

Quant a infraestructures, ha lamentat que les promeses del govern central en actuacions com Rodalies i el Corredor Mediterrani s'hagin de "posar en quarantena" perquè la major part de la inversió s'emprèn l'últim any de la legislatura i els nivells d'incompliment són del 70%.

Menys pressió fiscal

Quant als pressupostos de la Generalitat, González ha carregat contra l'increment de la pressió fiscal perquè creu que va en contra de la capacitat de Catalunya per atreure inversions, i ha lamentat que l'Administració catalana no els hagi aportat informació sobre el treball que s'estan fent en la llei de cambres.

Ha valorat positivament l'oferta d'allotjar l'Agència Europea del Medicament a la Torre Glòries, l'antiga Torre Agbar de Jean Nouvel, i ha lamentat que Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa) hagi acordat rescindir el contracte amb la unió temporal d'empreses (Ute) que realitza les obres de Glòries després que es detectessin retards i sobrecostos: "És difícil saber de qui ha estat la culpa, però no es pot parlar de parar-ho tot ni donar aquesta imatge".

Uns resultats sòlids

González ha destacat que Pimec va tancar l'exercici el 2016 amb un ebitda d'1,2 milions d'euros, en línia amb 2015, i uns ingressos d'11,4 milions, dels quals un 57% correspon a quotes, serveis i acords, un 18% a formació i un 25% a projectes cofinançats i altres.

"Són uns resultats sòlids que contrasten amb els de la majoria d'entitats patronals de tot Espanya", ha destacat, i ha indicat que el pressupost de la patronal, que va augmentar socis un 6% l'any passat, fins als 114.000, serà de 14,5 milions per a aquest 2017.

Sobre la seva jubilació com a president de Pimec, càrrec que ostenta des de fa 28 anys, ha afirmat que el seu mandat finalitza el juny del 2018, i encara que ha dit no pensar-hi, ha assegurat que està en forma per continuar.