Amb la visita del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el seu paquet d'inversions sense la presència de l'elit financera catalana encara al retrovisor, el ministre d'Economia, Luis De Guindos, ha tornat a Barcelona per provar sort (un altre cop) amb empresaris i economistes en una trobada del Cercle Financer celebrada a La Caixa. L'ha rebut ple d'elogis el president de la Fundació La Caixa i Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, que ha reconegut la seva valentia "en moments complexos" tot i haver-se estat en més d'una ocasió a punt de penjar-se el telèfon. "És un ministre lluitador, dialogant, amb el cap molt ben moblat i una gran experiència", ha explicat just abans de remarcar el seu prestigui a Europa i sentenciar el següent: "Som en bones mans davant dels reptes que encara ens queden per superar". 

Economistas abertis foment pp  Sergi Alcàzar 2

Malgrat no haver parlat del procés durant la seva intervenció, De Guindos sí que ha rebut reiterades preguntes sobre Catalunya en el torn de paraula dels empresaris que han manifestat la seva preocupació per la falta de diàleg. Aquesta vegada hi eren presents el president de CaixaBank, Jordi Gual, el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, o el president de Colonial i el Cercle d'Economia, Juan José Brugera, entre d'altres. Davant de la gran sorpresa dels assistents, tampoc s'ho ha perdut la infanta Cristina

"Jo m'he reunit durant molts anys amb inversors internacionals i agències de ràting i el tema de Catalunya pràcticament no me'l planteja ningú", ha assegurat De Guindos. Tot seguit, ha equiparat la crisi econòmica, Catalunya o l'ascens de Podemos com a focus d'incertesa que no es veuen reflectits en els mercats i que juntament amb la formació d'un executiu central, ha permès Espanya sortir del "radar de la inestabilitat política". "Catalunya continuarà sent part d'Espanya i Podemos no ha arribat al poder. Això són senyals positius", ha reblat alhora que es mostrava plenament orgullós de no haver demanat el rescat. 

El govern central haurà d'escoltar Catalunya

Però no ha estat suficient. Els empresaris encara en volien més i amb efecte bumerang, les preguntes han tornat a posar Catalunya sobre el taulell de joc. "El govern central haurà d'escoltar molt més, haurem de fer tots un esforç", ha afegit De Guindos a tall d'autocrítica després de subratllar la importància del diàleg i el saber escoltar fins al punt de defensar que és "plenament conscient" de quin és el plantejament "d'una part de la societat catalana". 

De Guindos economia ministro La Caixa  Sergi Alcàzar 1 (1)

Però, tornant al mateix discurs de sempre, ha reivindicat el següent: "Crec fermament que a Catalunya i Espanya els hi anirà molt millor com hem estat fins ara". Partidari de buscar una solució al conflicte, el ministre d'Economia ha apel·lat un altre cop a la legalitat: "Si un govern no respecta la legalitat, entrem en un terreny perillós". Però fins i tot més enllà de la sovint recurrent legalitat, De Guindos ha admès entendre que també es pugui tractar d'"un tema de racionalitat". Com a exemple, el finançament autonòmic.

I tot just abans d'acabar les seves explicacions sobre Catalunya i evitar respondre alguna pregunta més, ha llançat un últim missatge d'alerta: "Tampoc veig a Catalunya fora de la Unió Europea ni fora de la zona euro".