Catalunya s'ha despertat amb les temperatures més baixes dels últims anys i tot sembla indicar que quan es pongui el sol, les temperatures es tornaran a desplomar. Una situació meteorològica que no ha passat desapercebuda als cultius catalans. Malgrat que encara és aviat per quantificar quina pot arribar a ser l'impacte, el responsable d'organització d'Unió de Pagesos, Carles Vicente, ha explicat a El Nacional que "l'afectació més gran es dóna a l'horta i als hivernacles de la zona de costa que necessiten més escalfor". 

Com a conseqüència de l'onada de fred, una de les zones afectades ha estat el Baix Llobregat i en especial, els cultius de carxofes i de faves del Parc Agrari. Amb el fred, la carxofa s'ennegreix i això impedeix la seva venda. Segons el pagès Lluís Parés de Sant Boi de Llobregat, una pèrdua del cultiu és especialment molesta en aquesta època de l'any tenint en compte que les inundacions de fa unes setmanes del País Valencià, Múrcia o Andalusia havien generat un repunt dels preus de venda de les verdures a Catalunya. "Ja ho diu la dita: a casa del pobre, dura poc l'alegria", s'ha lamentat Parés. Malgrat que pronostica que es trigarà al voltant d'un mes en recollir de nou carxofes, també ha precisat que a primera vista, sembla que les carxoferes no han patit grans danys. Coliflor, bledes i espinacs han sobreviscut a la gelada. 

Una altra de les zones afectades ha estat el Maresme. "El que està més en risc són les faves i els pèsols primerencs d'hivernacle", ha explicat Antoni Rovira, membre del sector de l'horta de la Unió de Pagesos, a El Nacional. Malgrat que encara és aviat per saber quin és l'impacte, Rovira anticipa que de moment, "el cultiu està prou bé". 

L'onada de fred sacseja tota Europa. Però, mentre a països com França, Holanda, Alemanya, Polònia, Hongria o Itàlia, la gelada ha malmès el cultiu i s'ha reduït la producció, a Catalunya i a Espanya ha passat exactament el contrari. Sense anar més lluny, els enciams i el bròquil han duplicat i quadruplicat, respectivament, el seu preu de mercat en poc més d'una setmana gràcies a l'impuls de la demanda. Una tendència que també han seguit el carbassó o els porros, entre d'altres. 

Europa, l'impuls de l'Ebre

Durant els últims quinze dies, una de les zones més beneficiades de les baixes temperatures a Europa són les Terres de l'Ebre que han aconseguit triplicar la venda d'hortalisses (en comandes i en preus). Bròquil, coliflor, carxofes, encima, endívies, porros, api i alls tendres, entre d'altres, surten en massa cap a Europa. La demanda dels productes ebrencs s'ha disparat fins a tal punt que els pagesos ja han advertit que aviat es quedaran sense gènere per atendre les comandes. Per una banda, celebren guanyar aquests beneficis però per l'altra, lamenten que hi hagi altres pagesos perjudicats.

De moment, el sector de l'horta a les Terres de l'Ebre no pateix els efectes d'aquestes baixes temperatures amb tanta contundència com s'esperava gràcies al vent i confien en què aquest episodi de fred sec que colpeja el continent europeu no s'allargui durant molts més dies. 

"Tant de bo fos així sempre però és molt fort que s'hagin de sacrificar uns per beneficiar els altres. És un cas puntual que passa quan passa, com la ruleta russa, i no és una manera de funcionar correcta", ha explicat el president de la Cooperativa de l'Aldea (Baix Ebre), Miquel Carles. Un gest de solidaritat al camp de cultiu europeu.