Gas Natural Fenosa ha signat un acord per vendre el 20% de la seva xarxa de distribució de gas a Espanya (GNDB) a un consorci d'inversors en infraestructures format per Allianz Capital Partners i Canada Pension Plan Investment Board per un import de 1.500 milions d'euros en efectiu. Els termes de l'operació impliquen valorar el 100% d'aquesta filial de distribució en 13.935 milions d'euros, segons ha informat la multinacional energètica, que mantindrà una participació accionarial del 80% a la societat i continuarà gestionant i consolidant la firma pel mètode d'integració global.

Com a part de l'operació, Gas Natural Fenosa entrarà en un acord de finançament "intragrup" a llarg termini de 6.000 milions d'euros amb GNDB que "no afectarà l'estructura de capital de l'energètica ni al seu ràting". "S'espera que l'operació generi reserves positives en el patrimoni net de la companyia per aproximadament 1.040 milions d'euros", assegura el grup que presideix Isidre Fainé. El tancament de l'operació, subjecte a l'obtenció de les aprovacions reglamentàries i de competència necessàries, està previst per abans de gener de 2018. Els assessors d'aquesta han estat JP Morgan i Morgan Stanley.

Gas Natural Fenosa utilitzarà els recursos obtinguts per "abonar futures necessitats d'inversió en projectes existents", mentre que qualsevol excedent serà destinat a futures inversions, optimització del deute o remuneració a l'accionista, segons determini el consell d'administració.

La xarxa més gran de distribució

GNDB és la xarxa més gran de distribució de gas d'Espanya, amb una infraestructura de més de 53.000 quilòmetres que dóna servei a 5,3 milions de punts de subministrament en a prop de 1.100 municipis. Gas Natural Fenosa ha decidit ara associar-se a un consorci de nous inversors internacionals "per continuar desenvolupant la seva estratègia a llarg termini en el negoci de la distribució de gas, invertir en el seu creixement futur i incrementar la penetració del gas a Espanya".

El conseller delegat de la multinacional, Rafael Villaseca, ha destacat que GNDB és "un actiu premium en el sector del gas a Espanya i part essencial" en la seva estratègia d'inversió. "Estem entusiasmats d'associar-nos amb dos inversors a llarg termini de reconegut prestigi en el sector d'infraestructures i continuarem invertint en una major expansió de la xarxa de gas a Espanya", ha declarat Villaseca.

Christian Fingerle, director d'Inversions d'Allianz Capital Partners, ha destacat que aquesta operació "està totalment alineada" amb la seva estratègia d'inversió en actius 'core', mentre que Cressida Hogg, cap d'Infraestructures Europees de Canada Pension Plan Investment Board, espera consolidar una aliança duradora amb Gas Natural i Allianz.

El gestor del Grup Allianz

Allianz Capital Partners és el gestor d'inversions alternatives del Grup Allianz. Té oficines a Munic, Londres, Nova York i Singapur i gestiona aproximadament 19.000 milions d'euros en actius. De la seva banda, Canada Pension Plan Investment Board és una organització professional de gestió d'inversions que inverteix els fons excedents del Canada Pension Plan per fer front als pagaments actuals dels seus 20 milions de contribuents i beneficiaris.

La firma, amb seu central a Toronto, inverteix en companyies públiques i privades, actius immobiliaris, infraestructura i instruments de renda fixa. A 31 de març del 2017, els actius totals del fons Canada Pension Plan ascendien a 316.700 milions de dòlars canadencs.