Foment del Treball considera necessari que es vinculin els nivells salarials a la productivitat de les empreses i no a la indexació de l'IPC per evitar que es destrueixi ocupació a llarg termini. Així ho ha posat de manifest el director d'Economia de la patronal catalana, Salvador Guillermo, en la presentació de l'últim informe de conjuntura trimestral: "Si augmentes molt els salaris i no va relacionat amb un augment de la productivitat, s'arriba a la destrucció d'ocupació. En aquest país, és prioritària l’ocupació i el creixement dels salaris ajustat a la productivitat en termes reals".

Més concretament, Guillermo ha alertat que traslladar l'increment de la inflació registrat en els últims mesos als sous dels treballadors podria acabar provocant un efecte de "segona ronda". O el que és el mateix, un segon impacte de l'increment salarial sobre els preus. Des de l'esclat de la crisi, la productivitat de l'economia espanyola ha crescut "molt poc" cada any a causa de la forta destrucció d'ocupació (sobretot menys productiva) i del descens de la inversió.

Per què a Alemanya un cambrer cobra més?

Amb la voluntat d'incentivar el creixement de la productivitat "activa", Foment aposta per promoure les polítiques de reforma estructural amb més dotació de capital públic, més R+D+I i més emprenedoria emparada en un entorn fiscal i regulador.

A tall de comparació, la gran majoria de països europeus tenen els salaris i la productivitat "íntimament relacionats". "Per què a Portugal es cobra menys? Perquè la productivitat és més baixa. I, per què a Alemanya un cambrer cobra més que un espanyol o un portuguès? Perquè la productivitat global del sistema és més elevada", ha explicat Guillermo.

El cas Palau i la "lluita contra la corrupció"

Canviant radicalment de tema davant les preguntes dels periodistes, el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, ha valorat el cas Palau i les declaracions de Fèlix Millet de la següent manera: "Un país que té una Justícia que és capaç de fer aflorar tot això és un país amb molt futur." Partidari de veure el got mig ple, Pich també ha volgut puntualitzar que "el que ha passat, passat està. S'ha fet una profilaxis col·lectiva".

Per la seva banda, Guillermo ha remarcat que "la lluita contra la corrupció és important amb independència dels colors dels partits polítics". Ara bé, com a crítica final, també ha posat sobre la taula que "la Justícia és una de les reformes estructurals que queden pendents en aquest país".