El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijssebloem, ha llançat un avís al govern espanyol. Un més però aquesta vegada encara més simbòlic del que ens té acostumats. Més concretament, ha assegurat que "en els últims hi ha hagut bastants debats entre Espanya i la Comissió sobre la qualitat de les xifres, i cada vegada ha resultat que la Comissió tenia raó". A això, ha afegit: "Per això, crec que Espanya hauria de revisar realment les seves xifres i assumpcions abans de posar-les en el pressupost. Això per descomptat, és un consell per a tothom, però aquí en particular".

Per la seva part, el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha remarcat que les paraules de l'Eurogrup no li haurien de resultar estranyes a l'executiu central ja que no és la primera vegada que li ho diuen. "Dijsselbloem, tal com vam fer nosaltres, avisa el govern espanyol: 'Revisi bé les xifres abans de posar-les en el seu pressupost' perquè mai no les encerten".

Tot això ha succeït poc després que el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, hagi assegurat que el dèficit no serà "massa lluny del 3,1%" i el "prudent" creixement espanyol serà del 2,3%. Un nou toc d'atenció de Dijssebloem al projecte pressupostari espanyol per al 2017. O el que és el mateix, "un comentari lleugerament crític".

Ser a prop no vol dir assolir-ho

Per la seva part, el comissari europeu d'Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, ha optat per continuar matisant la perspectiva de dèficit: "La xifra ha de ser 3,1% i dir 'molt a prop' és una mica diferent a assolir-lo". Però amb la cautela amb la qual sol actuar Moscovici, no ha volgut anar més enllà i ha preferit "no comentar plans i mesurades que no es coneixen". Sobre el que també s'ha mostrat comprensiu amb la situació política en funcions que viu Espanya i que li impedeix presentar un pressupost amb canvis en polítiques econòmiques i fiscals. Sembla mantenir la confiança: "Entenem que, tan aviat com un nou govern prengui possessió, s'enviarà un nou esborrany de pressupost amb totes les mesures necessàries per assolir l'objectiu del 3,1 %."

Espanya va tancar el 2015 amb un dèficit del 5,1% del PIB davant el seu objectiu que era del 4,2% i encara queden per veure les repercussions que això pot tenir en els fons estructurals i d'inversió per al gener del 2017. La Comissió manté un diàleg estructural amb la Comissió amb el Parlament Europeu i d'això penja una possible suspensió. Novament seran fonamentals les xifres que aquesta vegada dependran de les accions efectives exigides per Brussel·les i complertes per Espanya. Més concretament, depèn del tancament del pressupost efectuat el juliol passat i la modificació del pagament a compte de l'impost de societats.

Brussel·les espera que Espanya presenti el seu projecte pressupostari abans de dissabte vinent i sense canvis respecte als comptes de 2016. També s'espera que el pròxim executiu enviï un "veritable projecte pressupostari amb la política econòmica que el govern proposi". Tan aviat com sigui possible. Les seves esperances més immediates es xifren també amb un dèficit del 4,6% per a 2016, 3,1% per a 2017 i 2,2% per a 2018. Temps al temps.