El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha anticipat que Barcelona implantarà una moneda social el 2019. Ara bé, la prova pilot es durà a terme durant el primer semestre de l'any vinent als barris de l'Eix Besòs. Més concretament, aquesta mesura s'inscriu dins el Pla d'Impuls de l'Economia Social i Solidària, que està dotat amb 24 milions d'euros i que també inclou la construcció d'un centre municipal de referència per a la innovació socioeconòmica. Tal com ha apuntat Pisarello, la prova pilot està vinculada a un projecte europeu que va guanyar el consistori per desenvolupar una renda municipal d'inclusió.

De fet, Barcelona va ser una de les quinze ciutats guanyadores del projecte europeu Urban Innovative Action (UIA), a través del qual rebrà 4,85 milions d’euros per desenvolupar al llarg dels propers tres anys una prova pilot sobre la renda municipal d’inclusió. Dins aquest marc, l'Ajuntament ha volgut desvincular aquesta prova pilot del projecte general de moneda virtual que Barcelona En Comú portava en el seu programa electoral, que està en fase encara "preliminar". "No és la prova pilot de la futura moneda social, sinó que està circumscrit a aquest projecte europeu", ha explicat el comissionat d'Economia Social, Jordi Via.

Un model encara no definit

El que sí que és cert, però, és que el Pla d'Impuls de l'Economia Social i Solidària inclou aquesta prova pilot i que el comissionat ha apuntat que s'haurà d'analitzar com ha funcionat i si cal ampliar-la o modificar-la, amb la previsió d'implantar la moneda durant el 2019, segons figura en la documentació del pla. "Però el model no el tenim definit, està en fase absolutament preliminar", ha insistit. També ha assegurat que no està decidit encara si imitarà el model de Santa Coloma de Gramenet

El Pla presentat per Pisarello, que és per al període 2016-2019, busca demostrar que hi ha alternatives a les polítiques econòmiques "neoliberals" i que hi ha un espai per a una altra economia "més innovadora i plural", amb empreses "més responsables" i que no es basin en la "lògica de l'especulació, sinó en la cooperació i la lògica del bé comú". L'objectiu és que Barcelona "es converteixi en referent internacional de l'economia plural i, en concret, de l'economia social, al mateix nivell que ho són ciutats com París, Seül, Mont-real". En xifres, aquest sector genera un 6% del PIB i un 8% de l'ocupació de Barcelona, amb un total de 53.000 persones que ja hi treballen. A la capital catalana hi ha més de 4.718 iniciatives socioeconòmiques que treballen amb els criteris de l’economia social i solidària: 2.400 entitats del tercer sector, 1.197 societats laborals, 861 cooperatives i 260 iniciatives d’economies comunitàries.

El pla té com a objectiu promocionar aquest tipus d'iniciatives, enfortir-les i intentar que la resta de l'economia de la ciutat es "contamini" dels valors d'aquest sector. Així, preveu obrir a partir de l'any vinent un centre municipal de referència per a la innovació socioeconòmica, sota el paraigua de Barcelona Activa, i que s'ubicarà molt probablement a “El Far”, de la Barceloneta. En concret, recull la necessitat d’impulsar projectes emblemàtics d’aquesta nova economia urbana basada en la cooperació econòmica, social i solidària com ara Coòpolis, Can Picó, el hub de la bicicleta i l’ESS, la dinamització de l’Eix Pere IV o el suport a Can Calopa com a projecte de reruralització urbana i inserció sociolaboral.