Banc Santander ha obtingut un benefici atribuït de 3.616 milions d'euros en els sis primers mesos de l'any, el que suposa un augment del 24% respecte al mateix període de 2016, segons ha comunicat aquest divendres. El banc ha atribuït el repunt del seu benefici als ingressos més grans de l'activitat amb clients, a la disciplina de costos i a la continua millora en les provisions per insolvències.

En el segon trimestre, el grup ha obtingut un benefici atribuït de 1.749 milions d'euros, un 37% més que en el mateix trimestre de l'any passat. La xifra inclou una aportació per valor d'11 milions d'euros de Banc Popular, adquirit pel Santander el passat 7 juny. L'entitat que presideix Ana Botín ha destacat que la seva diversificació entre mercats emergents i "madurs" continua sent una de les seves "fortaleses". De fet, el Brasil ha contribuït amb un 26% al benefici atribuït del grup, el Regne Unit va aportar el 17% i Espanya, el 13%.

Els guanys del banc al Brasil són de 1.244 milions d'euros (+32%) i les del Regne Unit de 824 milions d'euros (-4,1%), mentre que Santander Consumer Finance ha augmentat el seu benefici un 13%, fins a 633 milions d'euros. Per la seva part, Santander Espanya ha guanyat 603 milions d'euros, un 102% més, a causa d'un càrrec net de 216 milions d'euros per plusvàlues i costos de reestructuració comptabilitzat en el primer trimestre de l'exercici passat.

Pujada generalitzada

Els ingressos de l'entitat han augmentat a vuit dels seus deu mercats principals i el marge brut ha crescut un 11%, fins a 23.939 milions, impulsat pel creixement dels ingressos recurrents. El marge d'interessos i els ingressos per comissions han despuntat un 11% i un 16%, respectivament. El crèdit i els recursos de clients s'han incrementat un 1% i un 8%, respectivament, mentre que la morositat s'ha situat en el 5,37% a tancament del semestre tenint en compte el Popular. Excloent l'impacte de l'entitat absorbida, la mora ha baixat des del 3,74% fins al 3,55% en l'últim trimestre, davant el 4,29% en el qual se situava el 30 de juny de l'exercici passat.

La ràtio de cobertura és del 73% sense tenir en compte Popular i del 68% amb l'entitat, mentre que el cost del crèdit va ser de l'1,19% (1,17% incloent Popular). Ambdues variables se situen en línia amb les registrades el 30 de juny de l'exercici passat, segons ha assenyalat l'entitat. El retorn sobre capital tangible (ROTI) ha augmentat en 144 punts, fins a l'11,7% (11,8% incloent Popular), mentre que el valor comptable net per acció (TNAV) va augmentar un 0,5%, fins a 4,15 euros, mentre que el benefici per acció es va incrementar un 23%, fins a 0,235 euros.

La ràtio CET1 'fully loaded' de l'entitat se situa actualment en el 10,72%, per sobre del requeriment mínim de capital regulatori previst per a 2019, que és del 9,5%. Segons ha explicat l'entitat, l'impacte de la compra de Popular en la ràtio CET1 s'ha compensat amb l'ampliació de capital de 7.072 milions que va culminar dijous i l'objectiu de l'entitat és situar-la en l'11% el 2018. El nombre de clients vinculats, és a dir, aquells que consideren que Santander és el seu banc principal, ha augmentat en 1,9 milions, fins a 16 milions, des del 30 de juny de 2016. Per la seva part, els clients digitals de l'entitat han experimentat un augment de 4 milions durant l'últim any, fins a situar-se en 23 milions.

"Tendències positives"

"El negoci ha mostrat tendències positives a tots els mercats, amb un creixement particularment fort a Amèrica Llatina, millores importants a Espanya i una evolució sòlida al Regne Unit malgrat l'entorn," ha apuntat la presidenta del Santander. També ha ressaltat que des de l'adquisició del Popular, l'entitat ha avançat "de forma significativa" per fer front a les prioritats immediates, ampliant capital i anunciat un pla per reduir l'exposició immobiliària del Popular.

"A més, s'ha posat en marxa una acció comercial per reforçar la vinculació dels clients afectats per la resolució, hem confirmat les estimacions financeres que vam fer en el moment de la compra i hem nomenat un nou consell i equip directiu. Podem dir que la qualitat i el nivell de compromís dels equips de Popular són molt alts. Tenim, per tant, molta confiança en què l'adquisició ens generarà una rendibilitat sobre la inversió del 13-14% el 2019", ha subratllat.

D'acord amb Botín, malgrat que l'entorn en el qual opera el sector financer "continua sent complex", l'entitat manté els seus objectius comercials i financers per a 2018.