El popular humorista malagueny Chiquito de la Calzada ha mort aquesta matinada als 85 anys a Màlaga, on romania hospitalitzat per l'angina de pit que va patir a finals d'octubre, han informat fonts sanitàries.

Aquest artista, que va inventar en l'humor un nou llenguatge i estil amb gran èxit de públic, va haver de sotmetre's a un cateterisme cardíac fa una setmana a l'Hospital Regional de Màlaga i va patir després una infecció.

Gregorio Esteban Sánchez Fernández, el seu nom real, que també va ser cantaor i actor, va haver de ser traslladat el 6 de novembre a la Unitat de Cures Intensives del centre sanitari -on continuava des d'aleshores- per ser tractat de la infecció.

La mateixa va condicionar un deteriorament hemodinàmic i, encara que va registrar una millora en els últims dies, el seu estat havia empitjorat al llarg d'aquest divendres fins a morir a les 2.20 hores d'avui dissabte.

Vocabulari particular

El còmic, creador d'un particular vocabulari que va córrer de boca en boca, havia hagut d'acudir a aquest hospital en una altra ocasió prèvia el mateix mes: va ser ingressat durant tres dies en tenir una caiguda per la qual va haver de ser rescatat el passat 14 d'octubre al seu habitatge.

Els seus familiars van haver d'avisar aquell dia els bombers perquè Petitó no responia i no podien entrar a l'immoble, a la capital malaguenya, en estar les claus posades per dins. En accedir a l'habitatge, ho van trobar a terra sense poder aixecar-se i va ser traslladat al centre sanitari. Poc després va assenyalar en el seu compte de Twitter que havia tingut "una petita 'caidita de Roma', però la cosa pinta bé", i en un altre tuit afegia: "només ha estat una caiguda físicament".

L'humorista va rebre des d'aleshores nombroses mostres d'afecte a través de xarxes socials.

Va néixer el 1932 al barri de la Trinitat, a Màlaga, al lloc conegut com a Calçada de la Trinitat, d'allà el seu nom artístic.

Als vuit anys va tenir el seu primer contacte amb el flamenc i, encara que va participar en nombrosos quadres flamencs amb artistes de talla mundial, la fama li va arribar als 62 anys pels seus dots per a l'humor.

Va ser nomenat Fill Predilecte de la província de Màlaga l'any passat, reconeixement que va considerar "una alegria i un honor", i el va premiar l'Associació d'Empresaris Hotelers de la Costa del Sol (Aehcos) en reconeixement a la seva trajectòria.