El Rei d’Espanya no ha aconseguit aquest dissabte gaire espai a les portades del diaris impresos amb el seu discurs de la Pasqua Militar, cerimònia castrense que cada 6 de gener engega l’anomenat “any militar” al saló del tron del Palacio Real. De 103 portades a Espanya i a Catalunya, el tema tot just apareix en setze –en nou com a informació més destacada i en set com una de les secundàries. O sigui, el 85% dels diaris no considera aquest esdeveniment mereixedor de primera pàgina.

A Catalunya, de vuit diaris inspeccionats, només La Vanguardia ho du en portada i no és la informació principal. L’Ara és qui ho dóna més gran, però res a veure amb la reial institució perquè el titular sembla fet més aviat per impressionar i/o fer enrabiar els indepes: “Cospedal posa l’exèrcit com a garant per fer complir la Constitució”. Ui quina por.

Diran que això de les portades és una mesura enganyosa. En part sí. D’una banda, els quatre diaris impresos (de pagament) madrilenys i La Vanguardia, sumats, venen més còpies que tots els de les regions del Sud d’Espanya junts. De l’altra, la cosa obria les portades de les webs ahir al migdia, encara que no molta estona.

Ara bé, la portada impresa és encara un excel·lent termòmetre del que tenen pel cap els directors dels diaris perquè només en fan una –de vegades, poques, dues– i en aquesta una se la juguen a resumir el dia sencer en una pàgina. És a dir, que hi pensen i se n’estan. En canvi, les portades web es renoven deu o dotze cops al dia i els directors no hi pateixen tant perquè són fàcils de canviar.

Nadal i Reis

Per paga, aquesta poca atenció al discurs coronat no és d’aquest dissabte, sinó que se suma a l’escassa audiència del missatge de Nadal del monarca. És un indicador més de la poca tracció de Felip VI com a fenomen mediàtic. No només en comparació amb el seu predecessor, pare i rei emèrit Joan Carles I, sinó amb els esdeveniments mundials en general.

Aviam, el 6 de gener no és un dia de molta notícia. Als diaris els cau com un regal tant la loteria del Niño com un discurs del Rei davant del President del govern espanyol, els responsables de l'Estat Major de la Defensa, dels tres Exèrcits, de les Reials i Militars Ordes de San Fernando i San Hermenegildo, de la Guàrdia Civil i de la Hermandad de Veteranos. Sense gaire res, el dia sol et fa la portada.

Segurament l’aparell de comunicació i relacions públiques de La Zarzuela no ho tenia tan difícil per col·locar bé un esdeveniment tan vistós: ses joves majestats; els uniformes i condecoracions; la pàtria alerta davant el secessionisme; el saló del tron; l’estrena de la ministra Cospedal; el terrorisme gihadista; Gibraltar español; les noves i molt macabres revelacions sobre el Yak-42; els bons negocis de les antigues empreses de l’exministre de Defensa, Pedro Morenés…

És veritat que aquest divendres hi havia competència. Aparentment, però, els relacions públiques de la Casa Reial tenien per on vendre el seu peix i motius per a engrescar a tot quant diari de qualsevol línia editorial. A més, era una oportunitat excel·lent per a remuntar els baixos ràtings de Nadal.

Els resultats, però, són ben escarransits. Fora dels fans incondicionals com l’ABC i La Razón (que ara mateix ja saben que, peti qui peti, el 7 de gener de l’any que ve i del que ve i del que ve… faran la mateixa portada que aquest), els diaris que ho posen en primera sembla que ho fan més per pena o per força que de bon grat. El País dóna preferència a Trump i Facebook; El Mundo a una imaginativa crònica sobre el PP i al tiroteig a Fort Lauderdale (atenció, però, a la boníssima foto de la reverència de Dolores de Cospedal); El Periódico s’estima més obrir amb les rebaixes (sempre ho fa) i l’Antàrtida, que es mor (un altre cop); La Vanguardia amb el pèrfid Putin i així tot. En comparació, Felip VI, els exèrcits, etcètera no són prou competència ni argument de portada? Espanya sempre els fa mal, però es coneix que aquest divendres ho van deixar córrer.

Cospedal a la portada d'El Mundo, a mitja reverència.

Els reis a la d'El País: "ara he de marxar, eh".

Molts diaris locals han optat pels obrir portada amb els resultats de la Loteria del Niño. Això és comprensible. De discursos n’hi haurà més l’any que ve però de premis del Niño… no se sap.

Per afegir humiliació a la ferida, una gran majoria s’ha estimat més lluir històries molt, però molt, locals. És a dir, que la preocupació dels hotelers de Castelló pel retard de l’AVE, les mesures contra la contaminació a Astúries o la possible creació d’una zona de mercaderies a l’aeroport de Badajoz deixen fora de la portada a tot un rei, tot un president del govern i la seva ministra de Defensa i totes unes forces armades.

En fi. No és que sigui tan anormal, però aquí passa alguna cosa.

Mentre ho esbrinen, val a destacar els diaris de Cadis, ciutat on l’Armada espanyola aprofita la militar avinentesa per a celebrar una festassa de portada diríem que inevitable. Això és així perquè la Pasqua Militar la va instaurar Carlos III en ocasió de la presa de Menorca als britànics, gesta escomesa el 1782 per la llavors clàssica flota franco-espanyola. Cadis, com se sap, és plaça naval par excellence abans de la fama guanyada als Episodios Nacionales. Serà per això que de les 16 referències en portada a aquest últim discurs del Rei, vuit es fan en diaris andalusos. Serà.