Angle Editorial​ ha publicat dos volums que es complementen entre ells: Botigues emblemàtiques de Catalunya. Un viatge per viure i sentir la història i Botigues emblemàtiques de Catalunya. Els tresors perduts. Es tracta d'un recull de fotografies, de Consol Bancells, d'establiments comercials que per la seva decoració i pels productes que venen, tenen un encant especial. Són botigues que ens permeten una immersió en el passat i que ens ajuden a reviure la història. Els llibres, editats amb molta qualitat, es venen a un preu realment moderat: 9,95 €.

Cereria Subirà. Fotografia: Consol Bancells.

L'encert de la tria

A Botigues emblemàtiques de Catalunya hi trobarem alguns dels establiments més coneguts del país: la barreteria Obach del carrer del Call, la Casa Beethoven de la Rambla, El Rei de la Màgia, del carrer Princesa... Un dels encerts d'aquest llibre és haver superat el marc barceloní i haver-se obert a d'altres localitats de Catalunya: Reus, Vic, Tortosa, Girona, Manresa, Badalona... Sens dubte, el llistat no pot ser exhaustiu, però pot servir perquè molta gent pugui conèixer meravelles poc publicitades com la Farmàcia Esteve de Manresa, la Bomboneria Almera de Badalona, la pastisseria La Confiança de Mataró... Però a més a més, un dels atractius d'aquest llibre és que no es limita a les botigues més xic, com algunes pastisseries, farmàcies o botigues de delikatessen, sinó que també inclou comerços que venen productes de consum més quotidià: forns de pa, estancs, llibreries, ganiveteries, adroguers, cotilleries, barberies... Fins i tot es deixa constància d'una botiga tan poc glamourosa com la "guarnicionería" del Passeig Picasso, on es venien tot tipus de guarniments per a muntar a cavall   L'únic que es podria retreure d'aquest llibre és la sobrerepresentació del modernisme, però la gran qualitat estètica d'alguns establiments, sens dubte, justifica la seva presència abassegadora.

Pastisseria Targarona d'Igualada. Fotografia: Consol Bancells.

Rèquiem per la desaparició

És molt simptomàtic que la recerca estigui dividida en dos llibres, i que tot un estigui consagrat a botigues ja desaparegudes, algunes de les quals havien estat mítiques: Vinçon, El Indio, la Joieria Bagués, la Filatèlia Monge... Els autors apunten diferents motius per a la progressiva desaparició d'aquestes botigues: una de les principals és el boom immobiliari, associat a la Llei d'Arrendaments Urbans, que va acabar amb els lloguers antics. Les botigues antigues no poden assumir els altos costos dels locals a les àrees centrals de les ciutats. Les franquícies expulsen les botigues històriques, de la mateixa forma que els apartaments turístics expulsen els residents. Però, a més a més, els autors reconeixen el fort impacte dels nous models de consum, que estan acabant amb les botigues, i també amb els mercats. I amb les botigues i els mercats, també s'està acabant amb una forma de sociabilitat. Les botigues fan barri, i la desaparició de les botigues impliquen la progressiva dissolució dels barris.

La filatèlia Monge. Fotografies de Consol Bancells.

Els autors i el projecte

Aquest no és un projecte improvisat. Fa molts anys que Consol Bancells fotografia botigues. Aquesta fotògrafa i llicenciada en Història de l'Art és una estudiosa del modernisme i s'ha interessat,més que per les grans obres d'aquest estil, per l'art de proximitat: les farmàcies, les botigues... Ha comptat amb la col·laboració de Sergi Martí, guionista i escriptor, que ha realitzat uns textos molt sintètics, sobre els elements clau dels establiments analitzats. Joan Simon, editor d'Angle, destaca que la desaparició d'aquestes botigues singulars és una important pèrdua de patrimoni, i es felicita perquè una de les botigues que semblava condemnada a tancar, El Ingenio, especialitzada en titelles, gegants i capgrossos, ha aconseguit sobreviure gràcies a que ha estat comprada per una altra botiga emblemàtica: El Rei de la Màgia.

Farmàcia Diví. Fotografia Consol Bancells.

Més que un document gràfic

Aquest llibre és una excel·lent col·lecció de fotografies, amb uns textos de presentació precisos i amb molt d'interès. Té el valor, a més, de servir com a darrera reivindicació d'un patrimoni ja desaparegut: moltes botigues ja les podrem veure, només a Botigues emblemàtiques de Catalunya. Però aquests llibres no només són una reivindicació del passat. Són, sobretot, un plor pel buit que va quedant a mesura que es tanquen aquests establiments, i una crida a reflexionar sobre el model de comerç, i de societat, que volem.

Llibreria Roca de Manresa. Fotografia: Consol Bancells.