Al Maresme s'hi respira tradició, gastronomia, cultura i un paisatge que combina amb harmonia la muntanya, la platja i el mar. Tot a escassos quinze minuts de Barcelona. Precisament l'entorn natural de la comarca l'ha convertida en una de les destinacions predilectes pels amants dels esports, sobretot dels aquàtics. Actualment la comarca compta amb cinc ports esportius perfectament equipats: Arenys de Mar, el Balís de Sant Andreu de Llavaneres, Mataró, Premià de Mar i el Masnou.

Per recuperar-se d'una jornada d'exercici, els balnearis es dibuixen com una de les opcions més atractives. Els del Maresme són molt coneguts, tant el de Caldes d'Estrac com el d'Arenys de Mar, que gaudeixen d'aigües amb propietats mineromedicinals i tractaments termals. Encara que els banys de Caldes tinguin el seu origen al segle XIX, les propietats terapèutiques de les seves aigües ja eren conegudes pels romans.

La cuina del Maresme es nodreix del peix de les llotges, carregades amb el gènere més fresc, també de productes de l'hort com els pèsols de Sant Andreu de Llavaneres, les patates de Mataró o les mongetes del ganxet de Palafolls i d'altres municipis. Els vins blancs de DO Alella acompanyen la degustació de tots aquests productes amb un joc de sabors únic de la comarca.

Per endur-vos un record complet de què és el Maresme, dels trets distintius més arrelats, us proposem una ruta de llocs i experiències indispensables.

Podeu començar amb una visita teatralitzada al celler Alta Alella (Alella) on us explicaran el conte 'El raïm inquiet' de la mà de la dramaturga maresmenca Elisenda Guiu. L'actriu Cristina Peralta interpreta aquest relat per descobrir la cultura del vi de forma entretinguda i divertida, ideal per a famílies. La visita finalitzarà al Centre d'Enoturisme on els pares tastaran vi i cava i els més petits -no els oblidem- podran degustar mostos. Aquesta activitat es pot combinar amb un dinar o estada a l'Hostal de la Plaça.

Autor fotografia: Alta Alella

Us agraden el moviment i els paisatges vinícoles? Si és així, us proposem l'activitat Quad entre vinyes (Alella). L'experiència de passejar amb aquests vehicles entre el vinyar ofereix un viatge al cor del producte, a la matèria primera del que diem "un bon vi". Podreu gaudir del sol i l'aire fresc conduint pels llocs més emblemàtics d'aquesta zona del Parc natural de la Serralada Litoral. Pinars, vinyes, dolls, torres amb encant i el mar cobrint l'horitzó: tot un espectacle! A la visita podreu posar-li el punt final perfecte: la degustació d'una copa de vi Bouquet d'A Blanc.

Autor fotografia: Turismo Verde S.L.

Busqueu un lloc on relaxar-vos? Apartar-vos del brunzit de la ciutat? La jornada de 'wellness' al Balneari Titus i posterior àpat al restaurant Tresmacarrons (Arenys de Mar i El Masnou) pot ser la solució.

Autor fotografia: Nano Cañas

El Balneari Titus és l'establiment d'aigües clorurades sòdiques més proper al mar de tot el territori català (a uns cinquanta metres de la platja i a només cinc metres per sobre del nivell del mar). Podeu fer el seu tractament ‘Xocolat Spa’ que inclou una exfoliació i un massatge amb sals i cacau. Tindreu l'oportunitat de deixar-vos cuidar durant uns quants dies i gaudir del mar i el sol.

El restaurant Tresmacarrons, guardonat amb una Estrella Michelin, fa una cuina comarcal i estacional dedicada als productes de temporada. Organitzen la carta en col·laboració amb els productors locals i en funció del calendari.

Els amants de l'arquitectura també tenen al Maresme una cita indispensable, la Ruta modernista Puig i Cadafalch de Mataró a Argentona i degustació de la mongeta de ganxet al Bocca Restaurant (Mataró). Aquest recorregut transcorre a través del llegat modernista que l'arquitecte va deixar a Mataró, la seva ciutat natal, i a Argentona, on estiuejava.

La ruta per Mataró inclou la casa natal de Puig i Cadafalch, el mercat del Rengle, La Confianza i la casa Coll i Regàs, entre d'altres. Però atents, que el modernisme pot fer venir gana. Podreu combatre-la amb un dinar al Bocca Restaurant, que ofereix autèntica cuina Mediterrània i de mercat. Un local recollit, selecte i acollidor amb una carta de temporada renovada cada 3 mesos (amb postres i pastissos d'elaboració pròpia). Una de les seves receptes estrella són les Mongetes de ganxet del Maresme a l'estragó, amb petxines de pelegrí (vieires) saltades i verdures.

Autor fotografia: Antonella Spaccini

Autor fotografia portada: Antonella Spaccini

Contingut realitzat amb la informació de l'Agència Catalana de Turisme