Sou dels que us agrada menjar bé? Dels que us poseu de mal humor si no teniu la panxa plena? No us preocupeu, a la Costa Daurada teniu un gran ventall de productes per satisfer els vostres desitjos. Les comarques que formen la Costa Daurada es caracteritzen, entre d’altres, per la seva gastronomia: vins, caves, menjars artesanals, productes de proximitat, fires i restaurants amb Estrelles Michelin. La Costa Daurada és un espai natural ple de contrastos: des de muntanyes rocoses a platges amb la sorra blanca i fineta. I amb els productes, succeeix el mateix. Els plats es realitzen amb la combinació de productes de mar i productes de camp, acompanyats, evidentment, de vins amb denominació d’origen.

Autor fotografia: Joan Capdevila Vallvè / PTDT 

Un plaer pels sentits que no us deixarà indiferents

A la Costa Daurada hi podeu trobar dos restaurants amb una Estrella Michelin: el restaurant Can Bosh i el restaurant Rincón de Diego. Tots dos estan situats al municipi de Cambrils, un quasi bé al costat de l’altre. El primer en obtenir una estrella va ser el restaurant Can Bosh farà uns 30 anys i el va seguir el restaurant Rincón de Diego farà uns 10 anys. La filosofia de Can Bosch es podria definir amb el mar al plat. L’establiment combina els productes del mar amb fruites i verdures que recol·lecten als pobles del costat. Utilitzen productes de proximitat i, per això, la seva filosofia: de la barca al plat i de l’horta a la cuina. Perquè quasi bé no hi ha cap intermediari. Podeu gaudir dels seus productes amb plats individuals o en un dels quatre menús que ofereixen. Rincón de Diego, és defineix com un espai gastro-creatiu on treballen amb peix i marisc fresc de primeríssima mà i amb productes de temporada. La seva cuina combina plats tradicionals fins a les creacions més actuals. A més, podeu acompanyar les creacions del xef amb una selecció de vins amb més de 300 referències de vins del món. Podeu tastar els seus productes amb plats individuals o provant les cinc propostes gastronòmiques del xef. 

Slow Food: restaurants km0

Actualment a Catalunya hi ha 65 restaurants km0 d’Slow Food. A la Costa Daurada n'hi trobem sis: El Llagut i Lola Tapas y Platillos (Tarragona), Quinta Forca (Casafort-Nulles), Ardidam (Vilardida-Montferri), Quinoa (Falset) i Els Ceps (Vilanova de Prades). Els restaurants Slow Food es caracteritzen per cuinar plats km0 en els que prioritzen la pagesia propera i ecològica i eviten l’ús de transgènics. El xef del Llagut és en Ramon Martí Schiebel i el restaurant es defineix com “una petita taverna marinera amb el cor d’un gran restaurant”. Innoven amb la creació dels seus plats, respectant els sabors tradicionals i sempre utilitzant productes locals. El restaurant Lola Tapas és un petit restaurant i bar de vins, amb una capacitat de 25/30 persones on podeu trobar més de 30 tapes, des de les clàssiques braves a plats més elaborats com el pop de Cambrils a la brasa. El seu xef és David Amoros Aparicio i tots els productes que utilitza per la creació dels plats són de l’agricultura ecològica i de productes de proximitat. Podeu acompanyar les tapes amb els més de 300 vins ecològics, naturals i dels principals DOP del país que ofereixen a l’establiment. 

Gastronomia per a tots els gustos

A la Costa Daurada hi trobem un gran ventall de productes gràcies a la varietat d’olors i sabors que ofereix el Mediterrani. Els productes de la zona són coneguts per la seva riquesa culinària i per la seva diversitat. A més, alguns productes de la zona estan denominats productes de qualitat.

Autor fotografia: Joan Capdevila Vallvè / PTDT 

Els distintius que actualment es contemplen des del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya són: DOP (denominacions d’origen protegides), IGP (indicació geogràfica protegida), DO (denominació d’origen) i MQ (marca de qualitat). A continuació, us fem un recull d’alguns productes amb algun d’aquests distintius:

 • DOP Avellana de Reus: les avellanes protegides són conreades tradicionalment i les comarques que en produeixen són el Baix Camp, el Tarragonès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.
 • DOP Oli Siurana: les varietats d’aquest oli són l’Arbequina, la Rojal i la Morruda, i segons l’època de recol·lecció l’oli pot ser dolç o fruitat. La superfície d’olivars inscrita i controlada pel Consell Regulador és de 12.000 hectàrees.
 • MQ Peix Blau: el peix ha de ser capturat amb arts d'encerclament. Els peixos es mantenen vius fins al moment de l'envasat amb gel. 
 • IGP Calçot de Valls: el calçot és una ceba procedent de l’Allium cepa. Es caracteritza per tenir una llargada  de cama blanca de 15 a 25 cm i per la seva degustació ideal, cal rostir-los a la graella amb foc de sarment i acompanyar-los amb salsa.
 • IGP Patates de Prades: Les condicions d’altitud i climàtiques a peu de les Muntanyes de Prades, junt amb la tradició de conreu, fa que aquestes patates presentin una qualitat superior.

Altres productes típics de la zona que us recomanem són: la salsa romesco, perfecte per acompanyar els calçots, la botifarra de Montblanc, la coca amb ou per sobre, els carquinyolis de l’Espluga de Francolí o el xató. 

Autor fotografia: Pere Toda

També existeix una gran varietat de vins i caves reconeguts amb el distintiu de productes de qualitat.

La vinya és el símbol de la cultura mediterrània i és un dels productes més característics de les comarques de la Costa Daurada.

Autor fotografia: Joan Capdevila Vallvè / PTDT 

Per aquest motiu, us destaquem alguns vins amb denominació d’origen:

 • DOQ Priorat: l’originalitat d’aquests vins es per la zona on es conreen. El sòl no és una terra, sinó una gran quantitat de pedres planes, grisenques i trencadisses. Les varietats blanques són Garantxa Blanca, Pedro Ximénez i Chenin, i les varietats negres són Sansó, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah. La zona amb Denominació d’Origen Priorat s’estén per una superfície de 1.700 hectàrees i té una producció mitjana de vi de 15.000 hectolitres.
 • DO Conca de Barberà: degut a l’erosió del riu Francolí i al microclima de la zona, compta amb unes excel·lents condicions naturals. Les varietats blanques són Macabeu, Parellada i Chardonnay, i les varietats negres són, Garantxa negre, Trepat i Ull de llebre. La Denominació d’Origen Conca de Barberà s’estén per una superfície de 3.928 hectàrees.
 • Do Penedès: la Denominació d’Origen Penedès és una de les més importants de Catalunya i ocupa una superfície de vinyes inscrites de més de 27.542 hectàrees. Els vins blancs representen la producció més important amb gustos de fruites verdes i aromes delicades. Les varietats blanques més importants són el Xarel·lo, el Macabeu i la Perallada, i les varietats negres són el  Cabernet Sauvignon, l’Ull de llebre, el Merlot i la Carinyena.
 • DO Cava: la producció del Cava la integren 160 municipis situats en diferents comunitats autònomes, tenint Tarragona 52 zones vinícoles. Les principals varietats són el Macabeu, el Xarel·lo i la Perallada, i hi ha dues varietats negres que només s’autoritzen per elaborar cava rosat: el Pinot negre i el Trepat.

Autor fotografia: Joan Capdevila Vallvè / PTDT 

Festes i tradicions

La gran varietat de productes que podem trobar a la Costa Daurada fa que al llarg de l’any s’organitzin jornades gastronòmiques de tot tipus. En aquesta època, podeu gaudir de les següents festes:

 • Les jornades del Romesco del 25 de novembre a l’11 de desembre a Cambrils. Podreu gaudir d’aquesta festa en diferents restaurants del municipi.
 • La mostra de l’Oli de Siurana a finals de novembre. És una fira on podreu trobar les principals cooperatives, entitats i productors de l’oli d’oliva verge extra DOP Siurana.
 • Les cooperatives productores de l’Oli de Siurana, presenten també, l’Oli Nou de temporada. A més, durant les jornades festives podreu gaudir de diferents actes d’animació, com per exemple, un esmorzar popular.
 • El mes de gener, hi ha la Gran Festa de la Calçotada, en la que podreu, entre d’altres, degustar calçots, participar en el concurs de salsa i comprar productes d’alimentació artesana.

I pels més cuiners, algunes de les receptes tradicionals de la Costa Daurada són el xató, el civet de senglar, la truita amb suc i el rossejat de fideus. I perquè us animeu a provar aquesta cuina, us deixem les receptes aquí.

Autor fotografia: Joan Capdevila Vallvè / PTDT

CALGANXO CALCOTS1
TURISME - BRANDED CONTENT Costa Daurada: 4 activitats per gaudir de la bona vida Maria Carbó