Muntanya russa al sector tecnològic d'Europa. Segons l'informe State of European Tech 2022, les start-ups espanyoles van rebre el 7% del finançament de l'ecosistema europeu. Els autors de l'anàlisi, elaborat pel fons de capital de risc Atómico consideren que la taxa de finançament és "baixa" respecte a la resta de països analitzats i critiquen que la inversió en negocis emergents espanyols hauria de ser superior pel seu pes econòmic i poblacional en el sector tecnològic.

Fins al juny d'aquest any, els nivells d'inversió al sector tecnològic europeu eren un 4% més elevats que el mateix mes de l'any anterior, però la inversió s'ha desplomat durant la segona meitat de 2022. Això provocarà que aquest any es tanqui amb un volum d'inversió total d'uns 85.000 milions de dòlars (79.600 milions d'euros), molt lluny dels més de 100.000 milions de dòlars (93.000 milions d'euros) assolits el 2021. Tanmateix, segons aclareixen a l'informe, aquest 2022 serà el doble millor que el pandèmic 2020, quan la inversió en start-ups i negocis tecnològics va suposar 38.800 milions de dòlars.

Cau el valor de l'ecosistema tecnològic a Europa

Les start-ups tecnològiques europees, tant als mercats públics com privats, han perdut més de 400.000 milions de dòlars des de principis de 2022. En total, el valor de l'ecosistema tecnològic s'ha desplomat a 2.700 milions de dòlars des del pic de 3.100 milions de finals de l'any passat. Malgrat aquestes dades, encara continua sent cinc vegades més gran que el 2015. En aquest context, Atómico apunta que el 2022 hi ha hagut menys sortides a borsa, ja que només han tingut lloc tres OPVs tecnològiques amb una capitalització al mercat superior a 1.000 milions de dòlars. Dues d'elles a Europa (però no a Espanya) i una als Estats Units. A més, l'aparició de negocis unicorn (valorat en més de 1.000 milions) també ha frenat. A Europa han tingut lloc 31 noves start-ups que han escalat fins aquest estatus, davant la xifra rècord de 105 que es va assolir el 2021.

Paral·lelament, des d'Atómico expliquen que aquest any més de 14.000 persones han estat acomiadades d'empreses tecnològiques amb seu a Europa, la qual cosa representa un 7% del total en l'àmbit mundial. Tanmateix, Espanya ha estat un dels països que ha estat capaç de transformar els seus fluxos de talent al llarg d'aquest any, ja que l'afluència de directius i emprenedors ha incrementat en els últims anys. Segons es detalla a l'informe, el moviment d'entrades i sortides d'aquests perfils entre 2020 i 2022 s'ha multiplicat per 1,6 que en els dos lustres anteriors.

Amb tot, Sarah Guemouri, directora d'Atómico i també coautora de l'informe, recalca que aquest any "les expectatives han desafinat", si bé insta a "mirar més enllà dels últims 24 mesos". "Les xifres de recollida de fons que vam veure l'any passat van ser astronòmicament altes, per la qual cosa podem ser optimistes, ja que les que estem tenint el 2022 encara superen de molt les xifres d'anys previs. A mesura que l'ecosistema europeu maduri, veurem fluxos i refluxos de forma natural, però això no ha d'impedir-nos de veure el progrés general, sense perdre de vista les condicions macro que estan afectant tots els sectors a tot el món". 

Talent i previsions per a 2023

Malgrat les pèrdues, l'ecosistema tecnològic europeu continua comptant amb una alta comunitat d'inversions que aposten pels projectes a llarg termini. En total, existeixen més de 3.200 institucions que han participat en almenys una inversió a Europa el 2022. Respecte al talent, els perfils tecnològics també s'estan reciclant i redistribuint d'una generació d'empreses a la següent: el 55% dels emprenedors i el 59% dels directius el 2022 tenen experiència multigeneracional.

A més, el 22% d'ells compta amb experiència treballant en companyia de més de 1.000 milions de dòlars. La quantitat d'emprenedors que s'han "graduat" en unicorns d'èxit en l'última dècada és pràcticament de 700, el que representa 25 vegades més que en la dècada dels 2000. Això suposa la font més gran de talent que ha tingut mai Europa.

Amb les dades recollides, l'informe apunta que es preveu que el mercat tecnològic a Europa el 2023 continuï "madurant ràpidament". Encara que adverteix que les inversions es podran alentir, les últimes dades recollides fins ara brinden certa tranquil·litat al mercat. Finalment, l'anàlisi destaca que el compromís amb el planeta continua sent una "prioritat". Les companyies denominades Planet Positive han obtingut un 15% del finançament europeu total, uns 10.300 milions de dòlars, el que suposa un 3% més que l'any passat.