El delegat especial de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), Pere Navarro, i la directora general, Blanca Sorigué, han presentat una dotzena d'empreses emergents que s'han incorporat a la Incubadora de Logística 4.0 de la institució. Navarro ha assegurat que la vocació de la institució és que les idees de les empreses incubades "es converteixin en realitat i en noves oportunitats" tant pel sector com per la societat, així com en nous llocs de feina. A més, ha afegit que "el més important per al CZFB i la incubadora és posar les bases perquè es generi activitat econòmica i beneficis per a la societat". 

Blanca Sorigué, per la seva part, ha subratllat la necessitat que aquestes empreses emergents assisteixin presencialment a la incubadora (que era un dels criteris de selecció), per poder aprofitar al màxim tant els serveis com les instal·lacions, a més de poder fer networking. "El que esperem és que feu realitat els vostres somnis i que vingueu al DFactory perquè estigueu presents com a clients de la Zona Franca, perquè això significarà que estem creixent junts i que esteu aportant un valor a l'economia molt important". 

Una dotzena de nous projectes

Les noves iniciatives tenen diferents focus en tecnologies emergents dins de la logística 4.0 com la intel·ligència artificial (IA),  l'automatització de magatzems per optimitzar els processos, l'Internet de les Coses (IoT), l'última milla (un element clau en el comerç electrònic) o la logística verda. Actiontracker, Flexyfreight, Global Forwarders (Envio x envio), HermIA, Janvi Logistics, Kepler AI Logistics, Kovix, Myappssistance, Nubfreight, Sincropool, Vaive Logistics i Wecaria Tecnologies són les 12 start-ups que s'han incorporat al Logistics 4.0 Incubator.

Navarro ha explicat que "un any després de la posada en marxa del Logistics 4.0 Incubator el balanç que fem és molt positiu i ens reafirma en la nostra aposta de comptar amb una plataforma que ofereix serveis de valor afegit al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic, per dissenyar productes i processos innovadors que estan transformant la indústria logística cap a un sector més digital,  connectat i eficient". Navarro ha recordat que "les empreses incubades han aconseguit generar 13,6 milions d'euros a través de rondes d'inversió o d'ampliació de capital i ajudes competitives, una xifra que dona bon compte del potencial de les iniciatives que estem donant suport".

Per la seva banda, Blanca Sorigué ha destacat que "el Logistics 4.0 Incubator és un gran instrument de captació de talent en el sector logístic que tradicionalment ha sigut poc atractiu per a la gent jove i que ara ho veu com un sector clau en l'economia amb reptes apassionants i infinites oportunitats de futur". Sorigué ha afegit que "aquesta incubadora també suposa una bona oportunitat per generar talent sènior, ja que tenim vuit iniciatives que han estat impulsades per professionals de més de 50 anys que estan reorientant i diversificant alguns dels subsectors de la logística".

72 nous llocs de treball

Impulsada pel CZFB amb el suport de la Fundació INCYDE a través dels fons europeus FEDER, aquesta incubadora té com a objectiu prestar serveis al col·lectiu empresarial, científic i tecnològic de diferents sectors associats a la cadena de valor de la logística susceptibles de la indústria 4.0, afegint valor tecnològic tant als productes com als processos. En el seu primer any d'activitat, la incubadora ha acollit 42 projectes, que han creat 72 nous llocs de treball, han fet 361 nous clients i han rebut 49 reconeixements.