La Fundació sueca Norrsken obrirà a l'octubre la tercera incubadora d'empreses del món. Amb una inversió d'aproximadament deu milions d'euros, l'organització té previst allotjar unes 800 persones al Norrsken House Barcelona. "Volem que l'espai sigui un lloc on passin coses, on es duguin a terme projectes innovadors conformes amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU i on l'impacte sigui fonamental per als negocis", comenta Marc Jordana, conseller delegat de Norrksen Barcelona, en una entrevista per a ON ECONOMIA.

El directiu ha creat l'espai de la mà de la fundació Norrsken, de l'emprenedor Sander van Dissel i del fundador de Desigual Thomas Meyer. La Norrsken House estarà ubicada en una part de les oficines de Desigual, situades a la platja de la Barceloneta. "Hem decidit ubicar-nos en aquesta zona per conformar un espai obert a la ciutat, on tot aquell que vulgui pugui entrar-hi i on es puguin generar interaccions i sinergies entre emprenedors, inversors i experts, entre altres", apunta Jordana, que afegeix que van arribar a un acord amb el propietari de Desigual el 2022 per poder ocupar un 40% de les oficines de la marca de moda.

"Des de mitjans d'octubre de 2021 que els treballadors de Desigual només han d'anar a l'oficina tres dies a la setmana, per la qual cosa molts metres quadrats van quedar lliures i des de la marca van decidir llogar-nos-el", indica el directiu. L'espai de la fundació sueca ocuparà uns 8.000 metres quadrats de superfície repartits en quatre plantes: tres per als emprenedors i una quarta per crear un club social. "A la planta de dalt de tot volem fer-hi esdeveniments, afterworks, demo days per a inversors i una zona més social", explica. Cada pis comptarà amb uns 1.700 metres quadrats de superfície i, a diferència dels dos primers, el tercer incorporarà una graderia amb capacitat per a 120 persones i un escenari per dur a terme xerrades, debats i presentacions.

Interior de la futura Norrsken House Barcelona
Interior de la futura Norrsken House Barcelona

Districte tecnològic de Barcelona

La cirereta de l'edifici serà la terrassa, amb vistes 360° graus i amb la platja al davant. "L'hotel W i alguns dels edificis del voltant van ser creats pel despatx d'arquitectes de Ricardo Bofill. Just darrere de les nostres oficines hi ha les seus de Holded i Holaluz, entre d'altres. Amb l'obertura de Norrsken House, aquesta zona es convertirà en un nou districte tecnològic de Barcelona, amb una alta concentració de firmes tecnològiques," assenyala Jordana a aquest mitjà. Més enllà de les sales obertes i els despatxos privats per als negocis, des de Norrsken també generaran unes zones aïllades similars a les de biblioteca. "Hi ha gent que necessita silenci absolut per dur a terme els seus projectes, així que nosaltres els hi oferirem."

A l'entrada, on actualment hi ha la recepció de Desigual i la cantina, hi haurà un grab and go (que comptarà amb cafè d'especialitat, bowls variats, sandvitxos i altres), a més d'un club de meditació i esport, encara que deixant de banda les màquines. "A la planta baixa, on ara hi ha el menjador per als treballadors de la firma de moda, hi haurà una sala de ioga, pilates i espais polivalents. Al pis -1 es formarà una sala de banys i aigües termals, encara que això serà independent a Norrsken", expressa. "Això és paral·lel a la fundació, és interès dels altres dos socis, però considerem que complementarà l'oferta de l'edifici, així que creiem que encaixa bé amb el que volem construir".

"Unicorns d'impacte"

Quin tipus de start-ups allotjarà l'edifici? "Serà fonamental que els negocis tinguin impacte positiu cap a la societat i el medi ambient, sense deixar de banda la tecnologia." "Perquè un negoci sigui escalable ha de tenir tecnologia, per la qual cosa analitzarem els perfils que comptin amb tecnologia d'impacte i que puguin créixer ràpidament", argumenta. A més, posa èmfasi en els "unicorns d'impacte", que són aquells negocis que prometen millorar mil milions de vides. "És un desafiament, estem en una situació límit com a planeta i hem de canviar el rumb, buscarem empreses que puguin canviar per bé la vida de la gent", afegeix.

Al final, el directiu apunta que, com a mínim, hauran de complir un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU i que, si els treus la part d'impacte, la companyia desapareix. Com a exemples posa les catalanes Wallapop i Heura i matisa que, sense la part de reutilització, Wallapop desapareixeria i sense la part sostenible, Heura no podria funcionar. Les start-ups que vulguin aplicar podran fer-ho a finals de febrer, segons confirma Jordana, qui també va ocupar el càrrec de director general de la start-up 100% plant-based Heura.

La fundació sueca comptarà amb entre 8 i 10 treballadors del negoci a la Norrsken House Barcelona i calculen que el 50% sigui talent nacional i l'altre 50% internacional. "Hi ha negocis que són a les altres dues incubadores que ja s'han posat en contacte per venir aquí. Aquest espai ajudarà a posar Barcelona al mapa tant en l'àmbit del talent com de l'impacte social".

Norrsken gestiona 500 milions de dòlars a través de fons d'inversió i iniciatives, principalment Norrsken VC, Norrsken22, Norrsken Accelerator, encara que també inverteixen des de la fundació directament. Paral·lelament, l'organització duu a terme accions com Impact 100, que selecciona les empreses amb més potencial per impactar de manera positiva el món. El primer centre de Norrsken es va obrir a Estocolm l'any 2016 en una antiga estació de tramvia i el segon es va aixecar a Kigali, a Ruanda.