El sector proptech es referma a Espanya. La indústria d'empreses tecnològiques que operen al sector immobiliari no ha deixat de créixer des de l'any 2000, quan van aparèixer les primeres firmes del sector. Tant és així que actualment el país compta amb 553 negocis dedicats al proptech, segons l'últim Mapa proptech elaborat pel col·lectiu API de Catalunya.

La primera edició del mapa va ser presentada fa tres anys, l'abril de 2020, i va comptar amb un total de 151 empreses. En aquest context d'auge exponencial del segment proptech, Espanya s'ha convertit en una potència mundial al sector. Segons el baròmetre Proptech Global Trends 2022, el país ocupa la novena posició en el rànquing per nombre d'inversors en el període 2021-2022. Es van registrar un total de 47 inversors en operacions públiques mitjançant ronda d'inversió per part de fons o business angels.

El top 10 el formen els Estats Units amb 1.269 inversions, seguit del Regne Unit (196), Índia (130), Alemanya (106), Canadà (105), Xina (96), Singapur (64), França (58) i completen el rànquing el Brasil i Israel, amb 30 inversions cada país.

Inversió en el sector 'proptech'

A més, el protagonisme de la indústria proptech anirà a l'alça aquest any. Segons l'informe, el país és el cinquè del món que més inversió atraurà al sector proptech amb 903,5 milions d'euros aquest any, només per darrere dels Estats Units amb 366.600 milions d'euros, el Regne Unit (5.389 milions d'euros), l'Índia (1.791 milions d'euros) i Corea del Sud amb 1.363 milions d'euros.

Segons el president de l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC), Vicenç Hernández, "el creixement del proptech és imparable perquè el mercat necessita la tecnologia per oferir oferta i demanda el que necessiten". En aquest sentit, l'economista afegeix que "la nostra manera de consumir ha canviat molt en poc temps, ja que ara ho volem tot ràpid, transparent i disponible des de qualsevol telèfon mòbil, una cosa que el sector proptech i la tecnologia blockchain estan aconseguint per facilitar l'accés al mercat de l'habitatge."

Digitalització del sector

En aquest context de transformació tecnològica de la indústria de real estate, el col·lectiu API (agents de la propietat immobiliària) està desenvolupant noves eines i plataformes per a l'adaptació dels seus serveis a les necessitats del mercat i dels consumidors, com el Certificat Digital API i l'eina API Intercanviador.

Els API han desenvolupat aquesta eina que facilita una experiència immobiliària més actual i adaptada a les necessitats dels consumidors, ja que permet als seus agents compartir immobles des del seu gestor habitual a altres aplicacions del sector. Així, la nova aplicació optimitza i agilita la comercialització d'immobles en portals immobiliaris i permet que els professionals puguin treballar conjuntament, fent tot el procés més ràpid i eficient per als clients.

Certificat API Digital: Aquest distintiu digital funciona de forma similar al certificat COVID i acredita que el professional que el posseeix és agent del col·lectiu API, que està degudament registrat, que està adherit a un codi ètic, que disposa de les assegurances de caució i responsabilitat civil, i fins i tot certifica aquelles especialitats acadèmiques que aquest hagi cursat en el centre de formació d'API.