L'Associació Espanyola d'Empreses Emergents, integrada per unes 700 empreses emergents, ha presentat una denúncia davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) contra Microsoft per pràctiques anticompetitives al mercat del núvol ("cloud"), segons ha anunciat aquest dimarts en comunicat. Aquesta denúncia sorgeix com a resposta a les pràctiques restrictives que assegura haver observat al mercat dels serveis al núvol durant els últims anys, que segons el seu parer estan afectant de manera significativa tant a proveïdors com a clients del núvol.

Les empreses emergents acusen Microsoft d'haver aprofitat la seva posició de domini als mercats de sistemes operatius (Windows) i d'ofimàtica o programari de productivitat (Microsoft Office) per forçar l'ús del seu núvol Azure i d'imposar barreres artificials que limiten la capacitat de les empreses emergents per competir de manera justa i competitiva. Aquestes pràctiques, segons apunta, inclourien barreres per a la portabilitat de dades o condicions contractuals restrictives de la competència en les llicències de programari, que estarien dificultant o impedint la lliure elecció de proveïdors d'aquests serveis, reduint la capacitat d'elecció i la flexibilitat que necessiten.

Consulta pública

L'associació ha instat a més la CNMC que obri una investigació exhaustiva per determinar l'existència d'infraccions a la normativa de competència vigent. A més, ha demanat que s'adoptin mesures urgents que assegurin un mercat més obert i competitiu, on les empreses emergents puguin prosperar sense ser obstaculitzades per pràctiques monopolístiques o contra la competència.

La CNMC ha anunciat avui que ha obert una consulta pública sobre els serveis del núvol a Espanya, que ja utilitzen més d'un 30% de les empreses del país, a fi d'afavorir un entorn competitiu que vetlli pels seus preus, qualitat i innovació.