Un 60% de les empreses catalanes té previst innovar aquest any, un 4% més que l’any passat, segons l’últim Baròmetre de la Innovació a Catalunya, elaborat per l'Agència per la Competitivitat de l'Empresa (ACCIÓ). Els negocis preveuen que l’impacte de la innovació els permeti augmentar l’eficiència, incrementar la facturació, la productivitat, rebaixar el cost mitjà del producte o servei i augmentar els treballadors. “Innovar és la principal palanca de les empreses per créixer, exportar, ser més productius i crear nous llocs de treball”, ha assegurat el secretari d’Empresa i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos. De fet, aquest 2023 ACCIÓ preveu augment en un 35% el pressupost per innovació i R+D i superar els 56 milions d’euros.

D’acord amb el Baròmetre de la Innovació publicat aquest dimecres, hi ha una vinculació entre innovar i exportar a l’estranger. De fet, el 58% de les empreses innovadores són exportadores, mentre que el percentatge baixa al 30% en el cas de les que no ho són.  Segons Castellanos, l’augment de l’activitat innovadora en les empreses catalanes es deu “a la sortida de la crisi provocada per la covid-19 i l’efecte tractor dels fons Next Generation i l’Horizon Europe”. Per últim, un aspecte rellevant en tot procés d’innovació és el factor col·laboració. El 46,6% de les empreses innovadores han col·laborat per a innovar el 2022 sigui amb consultors o professionals especialitzats (30,3%), proveïdors (22,2%) o centres tecnològica (19,8%).

En què han innovat les empreses?

El teixit empresarial català ha innovat principalment en producte (gairebé el 60%) i sistemes d’informació i comunicació (50%). També destaquen les empreses que ho han fet en els processos de producció (37,2%), el desenvolupament de procés de negoci (35,1%), l’administració i gestió (28,4%), el màrqueting i les vendes (26,8%) i la logística i distribució (7,9%).

Transformació verda

Segons l’últim Baròmetre de la Innovació a Catalunya, el 35% de les empreses catalanes ha invertit en transformació digital el 2022, deu punts percentuals més que l’any anterior. Les tecnologies més incorporades han estat la Internet de les Coses (14,4% d’empreses catalanes), big data (11,3%) o intel·ligència artificial (8,4%). Per altra banda, el Baròmetre indica que el 38,8% de les empreses catalanes ha invertit en transformació verda el 2022, gairebé 7 punts més que el 2021. Destaquen les inversions en energies renovables (18,5%), l’ús de materials reciclats (14,3%) o l’adquisició d’R+D o ecodisseny (13,9%).

Catalunya escala al rànquing d'innovació europeu

De fet, segons el European Innovation Scoreboard 2023 elaborat per la Comissió Europea, Catalunya escala al rànquing d’innovació europea i aconsegueix per primera vegada la categoria de strong innovator. Aquest informe situa l’índex global de Catalunya en l’àmbit de la innovació en els 105,9 punts, per sobre dels 98,9 punts de la darrera edició del European Innovation Scoreboard el 2021.

Segons el document, la Comissió Europea destaca especialment el "nivell de vendes de productes innovadors per part de les pimes catalanes" respecte a la seva facturació total, l’ocupació en serveis TIC i la formació contínua al llarg del temps laboral. Catalunya també se situa per sobre de la mitjana de la UE en àmbits com la sol·licitud de marques, les publicacions científiques, la població amb educació terciària, les persones amb habilitats digitals i l’ocupació en activitats intensives en coneixement.