Els negociadors del Parlament Europeu i dels Vint-i-set països de la Unió Europea han acordat aquest divendres la reforma de les regles sobre l'eficiència energètica al sector de la construcció de la Unió Europea que obligarà que a partir de 2030 tots els edificis de nova construcció siguin neutrals en emissions contaminants.

"Els edificis són responsables de més d'un terç de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle a la Unió Europea (...). Aquest és un gran pas cap a l'objectiu de la Unió d'assolir la neutralitat climàtica per a 2050", ha celebrat la vicepresidenta tercera del Govern espanyol responsable de Transició Ecològica, Teresa Ribera, com a presidència de torn del Consell de la UE. La reforma no només preveu que els nous edificis siguin de zero emissions en l'horitzó de 2030, sinó que dues dècades després, el 2050, ho sigui la totalitat del parc immobiliari de la Unió Europea.

Renovació dels edificis vells i menys eficients

Per a això, els Vint-i-set i l'Eurocambra han acordat un full de ruta que obligarà els Estats membre a comptar amb plans nacionals per reduir l'ús d'energia primària dels edificis residencials en un 16% a tot tardar el 2030 i en un 20% o 22% per a 2035.

Aquesta tendència permetrà certa "flexibilitat" als governs per adaptar els objectius a circumstàncies nacionals, de manera que els països tinguin llibertat per elegir a quina part del parc immobiliari actuar i amb quines mesures fer-ho. En tot cas, les mesures nacionals hauran de garantir que almenys el 55% d'aquesta reducció s'aconsegueixi mitjançant la renovació dels edificis més vells i menys eficients. En el cas dels edificis no residencials, les noves regles també introdueixen estàndards mínims d'eficiència energètica que permetin renovar el 16% dels menys eficients a tot tardar el 2030 i del 26% per a 2033.

Excepcions a la normativa

Amb tot, els països podran eximir d'aquesta obligació a determinades categories de construcció, com poden ser edificis històrics protegits o residències vacacionals. Comptarà a més amb certificats d'eficiència energètica (EPC) "millorats" basat en un model harmonitzat amb criteris comuns per a tota la Unió Europea, amb l'objectiu d'informar millor els ciutadans i facilitar les decisions financeres del bloc.

A més, les mesures de finançament hauran d'incentivar i acompanyar les renovacions, amb especial suport als clients més vulnerables i als edificis amb pitjor rendiment energètic, que són aquells on es troben les llars amb més pobresa energètica.

Els Estats membre també hauran de garantir que existeixin salvaguarda per als llogaters per ajudar a abordar el risc de desallotjament de cases vulnerables causat per augments desproporcionats dels lloguers després d'una renovació.