La indústria accelera la seva aposta per limitar l'impacte ambiental de la seva activitat, especialment el sector de la alimentació, i integra la sostenibilitat de manera transversal i efectiva en les seves estratègies de negoci. Un dels eixos prioritaris per aconseguir-ho és el foment de l'ecodisseny dels envasos. Tant és així que, el 2021, s'hauran reduït en 163.146 tones les emissions de CO2 generades per l'ús d'envasos, gràcies a les més de 4.600 mesures de redisseny d'embalatges que han dut a terme unes 2.000 empreses, segons dades d'Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge i l'ecodisseny dels envasos a Espanya.

Prenent com a base els principis de l'economia circular i, en concret, posant el focus en l'ecodisseny han contribuït també a disminuir en més de 60.000 tones les matèries primeres utilitzades per a la fabricació dels envasos. I s'han estalviat 1.386.173 MWh d'energia i uns 22.136.783 m3 de consum d'aigua.

Respecte a la naturalesa de les mesures adoptades, moltes d'elles fruit de l'esforç en innovació industrial, un 34% provenen de la reducció del pes dels envasos, però també són significatives la reintroducció de material reciclat (15%), facilitar el reciclatge dels envasos (13%) i l'eliminació d'elements de l'envàs (10%).

Altres mesures d'ecodisseny aplicades han anat les enfocades a la reducció de l'impacte ambiental (12,4%) i al foment de la reutilització (3%), un concepte clau de l'economia circular que cada vegada cobra més protagonisme.

Sense lloc a dubte, per les característiques dels productes, la indústria alimentària és la que més volum d'envasos genera, però de les més preocupades per l'impacte mitjà ambiental. Del total d'accions implantades, el 51% han estat desenvolupats pel sector de l'alimentació, el 16% s'ha dut a terme entre les companyies dedicades a la cura personal i de la llar, un 18% s'ha centralitzat en la indústria d'equipament de la llar, un 7% en les empreses de motor i lleure i, el 8% restant, en les empreses del sector tèxtil i de la pell.

Destaca Ecoembes l'interès de la indústria en general per la sostenibilitat i recorda que "cap a 2030 i 2035, la normativa serà cada vegada més exigent amb els requisits dels envasos que es posin al mercat", manifesta Begoña de Benito, directora de Relacions Externes d'Ecoembes. Com a impuls a l'economia circular, a Espanya serà d'aplicació -a partir de 2026- el nou impost especial sobre envasos de plàstic no reutilitzables de 0,45 euros per quilogram de plàstic no reciclat. Aquest tipus resulta coincident amb el de l'impost aprovat a Itàlia per a 2023, i una cosa superior al de 0,2 lliures esterlines per kg de l'impost britànic.

En paral·lel, els consumidors també han pres consciència de la necessitat d'eliminar els plàstics no reciclables de manera que en les seves experiències de compra es detecta la tendència a adquirir els productes més sostenibles. "Hi ha una demanda creixent ciutadana entorn d'envasos més sostenibles i amb menor empremta ecològica", assenyala Begoña de Benito. En aquest sentit, afegeix que "la indústria està fent grans esforços per apostar cada vegada més per mesurades que contribueixin a avançar cap a un model que fomenta la circularitat dels envasos, fent que aquests siguin més sostenibles".

Destaca el fet que, l'últim any, la pimes ha estat la responsable del 51% del total de mesures adaptades per reduir el consum de plàstic als envasos i embalatges.

Per la seva part, des d'AECOC, que reuneix tots els agents de la cadena de valor (des de productors i fabricants, a operadors logístics i distribuïdors), Cinta Bosch, gerent de sostenibilitat de la institució, ha incidit en el compromís de les empreses amb la disminució dels residus generats destacant que "el 35% dels nostres associats ja utilitza plàstic reciclat als seus envasos, i el 84% té previst augmentar el seu ús. En els últims anys hem vist accions exemplars dirigides a aconseguir aquesta reducció, també en materials com el paper i el cartró, centrades en l'ecodisseny i a minimitzar el pes dels embalatges."