El Ministeri d'Indústria i Turisme ha adobat ja més de 4.500 milions d'euros de les primeres convocatòries dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat amb els fons 'Next Generation EU', el que suposa el 70% del total de subvencions concedides.

Així ho ha anunciat aquest dijous el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que ha participat en una jornada sobre 'Fons Europeus. Claus i pròxims passos', organitzada per KPMG. Quant a la resta de subvencions, aquestes es troben en fase de tramitació o en procés de pagament.

En la seva intervenció, Hereu ha assenyalat que els fons 'Next Generation EU' constitueixen una "palanca fonamental" per al futur de la indústria espanyola i per avançar en l'objectiu comú de la Unió Europea de la reindustrialització i l'autonomia estratègica.

En aquest sentit, el titular de la cartera d'Indústria ha indicat que els projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica (Perte) estan ajudant a "atreure grans projectes" d'inversió a diferents territoris d'Espanya, i ha subratllat que apostar per la indústria és "garantia de generació de riquesa" i "sinònim d'un model econòmic més equilibrat", amb "més cohesió social i territorial".

Referent a això, ha destacat que el pressupost final del Ministeri destinat a Indústria i pimes el 2023 s'ha multiplicat per tres vegades i mitjana en els últims cinc anys, passant de poc més de 2.000 milions el 2018 a prop de 7.500 milions d'euros el 2023.

Més de 100 sol·licituds del PERTE de descarbonització

Així mateix, Hereu ha posat de relleu tots els ajuts concedits a través dels diferents Perte gestionats des del Ministeri d'Indústria i Turisme, i ha animat a les empreses de diferents sectors a presentar-se a les convocatòries que es llançaran aquest any, que són la tercera i quarta convocatòries del Perte VEC, dotades amb un total de 1.750 milions d'euros en ajuts; la segona convocatòria del Perte Agroalimentario, amb 300 milions en ajuts, i la segona del Perte Chip, amb 200 milions d'euros addicionals.

D'altra banda, el ministre ha posat èmfasi en el Perte de Descarbonització que va dirigit a aconseguir la transició cap a energies netes. Aquest Perte està dotat amb 1.000 milions d'euros i la primera convocatòria es troba oberta fins al proper 17 d'abril.

Des que es va obrir la convocatòria, aquest Perte ha rebut un total 123 sol·licituds de projectes industrials que proposen una reducció de més 5,18 milions de tones d'emissions de CO2 cada any.

Turisme més sostenible

En matèria turística, Hereu ha destacat que els fons europeus estan ajudant la transformació del sector turístic per convertir-lo "en un model més sostenible, digital i competitiu, de més qualitat i amb més valor afegit".

Segons ha comentat, la transformació del sector turístic s'està fent des d'una visió territorial, perquè totes les destinacions "puguin posar en relleu la seva oferta i el seu patrimoni i transformar la seva proposta a nivell turístic".

En total, el sector turístic està dotat amb 3.400 milions provinents dels fons europeus, dels quals a prop del 80% ja han estat transferits a les comunitats autònomes.