La companyia farmacèutica Noucor invertirà 6,1 milions d'euros en un projecte de reducció de l'impacte ambiental associat al procés productiu de la seva planta química Urquima, situada en Sant Fost de Campsentelles (Barcelona). La firma que va crear el fons d'inversió MCH Private Equity (70% del capital) i un grup privat d'inversors catalans, el 2021, mitjançant la compra del negoci B2B de la també farmacèutica Uriach -en una operació de spin-off- finançarà les mesures mediambientals amb fons europeus Next Generation. El finançament concedit consisteix en una subvenció a fons perdut de 617.000 euros i un préstec de 4,3 milions d'euros.

Dins dels objectius definits per Urquima, en el marc de la seva estratègia mediambiental per a 2022-2025, els recursos obtinguts es destinaran a dues línies d'actuació per reduir els efectes que comporta el procés productiu de la planta: reducció de l'emissió de gasos contaminants i reducció de la quantitat d'aigües residuals. En aquest sentit, mitjançant diferents actuacions, Noucor disminuirà en més d'un 60% l'emissió de compostos orgànics volàtils (COVs) alliberats a l'atmosfera, que se situaran a nivells mínims –molt per sota dels límits legals establerts. Així mateix, la companyia reduirà en un 80% el volum d'aigües residuals generades i reaprofitarà l'aigua neta obtinguda després del procés d'evaporació.

Quant a la reducció de gasos, Urquima es planteja dues accions que suposaran una millora mediambiental significativa i un impacte positiu sobre la qualitat de l'aire: l'optimització de sistemes de depuració de l'aire, que eliminen partícules contaminants de les emissions gasoses, i la instal·lació d'un equip d'oxidació tèrmica regenerativa que transforma les substàncies químiques que contenen principalment carbó en diòxid de carboni i en aigua. A més, Noucor instal·larà un sistema d'evaporació d'aigües residuals que modificarà els líquids produïts durant els processos i generarà dos fluxos: un d'aigua d'alta qualitat que pot ser reutilitzada i un altre en forma de residu concentrat.

Noucor David Perdigó conseller delegat 2
El conseller delegat de Noucor, David Perdigó.

La inversió que Noucor realitzarà a Urquima es traduirà també en la creació d'ocupació indirecta a través de les empreses subcontratades per dur a terme el projecte. Des de la seva constitució i aprofitant el saber fer d'Uriach, la farmacèutica s'ha centrat la fabricació de medicaments genèrics, llicències, desenvolupament de noves molècules innovadores i producció per a tercers, amb distribució a més de 100 països, i preveu la seva internacionalització en mercats com la Xina, els Estats Units o el Japó. Entre els seus productes més comercialitzats es troba l'antihistamínic Rupatadina, que s'ha introduït en mercats clau com el Japó o el Canadà.

La companyia que dirigeix David Perdigó ha estat una de les disset empreses beneficiades per les subvencions europees i ha rebut un 40% del total dels ajuts atorgats a través del Ministeri. Actualment, la farmacèutica disposa de tres plantes de fabricació: una planta de química fina (Urquima), dedicada a la producció de principis actius, i un altre centre farmacèutic i una planta focalitzada en complements alimentaris, ambdues ubicades a Palau-Solità i Plegamans. Els tres centres productius donen feina a més de 450 persones. un centenar de les quals treballa a Urquima.

Les tres àrees de negoci principals de Noucor són productes innovadors (New Chemical Entities), productes genèrics i fabricació per a terceres marques (Contract Manufacturing), inclosa la pròpia Uriach. La companyia es focalitza en la venda en l'àmbit mundial de principis actius (API) i productes farmacèutics, amb un ampli porfolio en diverses especialitats tals com sistema nerviós central, respiratori, dermatologia, cardiovascular i urologia.

La desinversió d'Uriach

El fons MCH, també accionista de l'empresa familiar catalana Europastry, tanca els resultats de l'any passat, un exercici en què preveia elevar el negoci fins a una xifra de 100 milions d'euros. Per la seva banda, a través de la desinversió, Uriach va concloure un pla estratègic iniciat fa una dècada per enfocar-se 100% al negoci del Consumer Healthcare (productes sense recepta), centrat en productes naturals amb base científica i potenciant la internacionalització de les principals marques. La facturació actual del grup Uriach supera els 200 milions d’euros.

El creixement de la farmacèutica familiar, un grup que data del 1838, s'ha centrat en els darrers anys en l'adquisició de marques posicionades als mercats europeus. Serveixi d'exemple la compra de Laborest, Progine i AR Fitofarma, a Itàlia; o Theralab, a Portugal. L'operació més recent es va dur a terme el 2021 per guanyar quota de mercat a Alemanya, Àustria i Suïssa mitjançant la compra de Sidroga.