Tot i que les causes exactes de l'apagada d'aquest dilluns encara s'estan investigant i no s'han comunicat, Red Eléctrica ha explicat que el detonant van ser dues caigudes de generació en pocs segons de diferència a la regió sud-oest d'Espanya. Com que el sistema necessita generar la mateixa electricitat que es demanda en tot moment per mantenir la tensió i no apagar-se, existeixen sistemes de protecció quan hi ha un excés o un defecte extraordinari de qualsevol de les dues, producció o consum d'electricitat. Però el sistema elèctric espanyol no va resistir dues apagades de generació amb tan poca diferència de temps que van arribar als 15.000 MW i l'error es va encomanar a la resta de l'estat. 

Els experts apunten que l'increment de l'energia renovable al sistema elèctric espanyol fan més complexa l'adaptació de la xarxa a aquesta inèrcia que requereix generar i consumir electricitat al mateix ritme. "Cal modernitzar els sistemes de control i de protecció amb més intel·ligència per tal que el sistema no es desconnecti automàticament perquè pensa que hi ha d'haver una catàstrofe. Aquestes proteccions han d'anar evolucionant", reflexiona l'enginyer Antonio Delgado, CEO de l'empresa Aleasoft que es dedica a fer previsions del mercat energètic per a algunes de les grans elèctriques. 

Dins del sector, fa temps que tècnics i experts alerten que per tal que la xarxa elèctrica s'adapti a un sistema amb una generació més heterogènia i descentralitzada, com és el cas amb les renovables, és probable que calgui canviar els convertidors electrònics de potència, que transformen l'energia en electricitat. En un webinar sobre aquest canvi de paradigma, l'enginyer de Red Eléctrica Alberto Rodrígiez reconeixia que "en la part d'estabilitat del sistema a la transició energètica, el grid-forming juga un paper clau". 

Els convertidors que actualment es fan servir a la majoria dels parcs fotovoltaics es coneixen com a grid-following i el que fan és seguir la xarxa, és a dir, l'electricitat s'adapta "a la tensió de la xarxa i la segueix", explica el director de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers, Lluís Pinós, de forma que si detecta una errada a la xarxa la generació s'apaga. El convertidor grid-forming, en canvi, "és capaç de donar tensió a la xarxa", de forma que pot aportar més estabilitat inherent a la xarxa i la generació no es desconnecta quan detecta un problema a la xarxa. 

Pinós es mostra reticent a determinar que aquest convertidor sigui un factor clau en l'apagada perquè "encara desconeixem com es van aturar els 25.000 MW de generació" que Red Eléctrica ha determinat com a inici de la crisi. El que han explicat els responsables de les xarxes de transport elèctric espanyoles és que amb pocs segons de diferència es van detectar dues pèrdues de generació a la regió sud-oest d'Espanya que van anar "degradant les condicions del sistema elèctric" fins a desencadenar en l'apagada. "És molt possible que es tractés de generació fotovoltaica", han reconegut també. "Existeixen sistemes de seguretat per recuperar caigudes de generació, però no per recuperar 25.000 MW", reflexiona Pinós. 

No es pot determinar que l'adopció d'aquests convertidors, que la Comissió Nacional del Mercat de Competència va afegir a la seva regulació l'any passat, hauria salvat Espanya de l'apagada. Però sí, de nou en el webinar mencionat anteriorment, l'enginyer de Red Eléctrica Alberto Rodríguez va reconèixer que amb els convertidors grid-following "si la xarxa no és adequada o no hi ha xarxa, dona problemes d'estabilitat", perquè no aporta "massa rodant", és a dir, electricitat disponible independentment de l'estat de la xarxa. "El nou sistema amb una generació heterogènia amb moltes més renovables genera problemes d'operació del sistema de balanç entre generació i demanda, dificultats tècniques molt fonamentals lligades a l'estabilitat del sistema", deia el mateix tècnic. 

Per tant, tot i que no és possible dir que el grid-forming hauria frenat l'apagada, sí que es pot dir que aporta més estabilitat a una xarxa basada en renovables i que la inestabilitat de les renovables és un més que probable factor entre les causes de l'apagada. 

Hi ha altres vies, tanmateix, de compensar aquesta inestabilitat d'una energia intermitent que guanya pes en el mix elèctric espanyol i supera ja en molts dies la meitat de la generació elèctrica total. Una és millorar la interconnexió amb França, que ha de suposar segons recomanacions de la Unió Europea. L'intercanvi amb el país veí ha d'arribar segons la Comissió Europea al 10% del total d'electricitat consumida i ara mateix es queda en el 4%. Els portaveus de Red Eléctrica han reconegut que aquesta millor interconnexió podria haver donat més seguretat a la xarxa. 

I l'altre són els sistemes d'emmagatzematge d'energia, tant de bombeig hidràulic com bateries, que permeten que s'emmagatzemin les energies eòlica i fotovoltaica per tal de fer-les servir quan el clima no les produeix, és a dir, quan no fa sol o vent. Aquestes bateries també es poden afavorir dels convertidors grid-forming que generen tensió sense haver de seguir aquella que la xarxa li està marcant. 

Els defensors de l'energia nuclear han assegurat que una crisi vinculada amb el model de les renovables demostra la necessitat dels reactors, mentre que el president Pedro Sánchez ha assegurat que aquestes centrals "lluny de ser una solució, han sigut un problema", perquè la recuperació "amb més dependència nuclear no hauria sigut tan ràpida, sinó més lenta". 

Ambdues versions tenen la seva part de raó, apunten tècnics com Pinós, del Col·legi d'Enginyers, favorable a l'allargament de vida de les nuclears. Les centrals ofereixen una seguretat de subministrament contínua que pot ajudar a compensar les intermitències de les nuclears, com també ho ha de fer en un futur l'emmagatzematge, però estan programades per fer parada tècnica si no es poden mantenir connectades a la xarxa i després poden trigar un mínim de dos o tres dies a recuperar el funcionament.