Els efectes devastadors del canvi climàtic seran també crítics per a l'economia. El món es prepara per a una caiguda del 19% d'ingressos deguda als efectes de l'escalfament global i Espanya perdrà un 18% de la seva renda mitjana, segons una investigació de Maximilian Kotz, Anders Levermann i Leonie Wenz, del Potsdam Institute for Climate Impact Research, publicada a la revista Nature aquest dimecres.

Els danys són irreversibles i afectaran l'economia mundial, fins i tot si arrenca avui una dràstica reducció d'emissions de CO₂. El dany és sis vegades més gran que el que costaria reduir l'escalfament en dos graus centígrads, segons explica l'estudi, basat en dades de 1.600 regions obtingudes en els últims 40 anys pels investigadors.

"Es preveuen fortes reduccions d'ingressos en la majoria de les regions, incloses Amèrica del Nord i Europa, amb el sud d'Àsia i l'Àfrica com els més afectats. Aquests són causats per l'impacte del canvi climàtic en diversos aspectes que són rellevants per al creixement econòmic, com els rendiments agrícoles, la productivitat laboral o infraestructura," ha explicat Maximilian Kotz en comunicat de premsa de l'Institut.

L'impacte anual estimat a l'economia mundial ascendeix a 38 bilions de dòlars (no en la comptabilitat nord-americana, on són 38 trilions), que poden oscil·lar entre els 19 i els 59 bilions el 2050 en funció de com reaccioni la humanitat al repte climàtic i si aconsegueix una reducció considerable d'emissions. Són danys resultants de l'increment de les temperatures però també dels canvis a les pluges o tempestes i també els incendis.

"Els danys són el resultat de les nostres emissions passades. Necessitarem més esforços d'adaptació si volem evitar almenys alguns d'ells. I hem de reduir les nostres emissions de forma dràstica i immediata. Si no, les pèrdues econòmiques seran encara més grans a la segona meitat del segle, assolint fins al 60% de mitjana global per a 2100. Això mostra clarament que protegir el nostre clima és molt més barat que no fer-ho, i això sense si més no considerar els impactes no econòmics com la pèrdua de vides o la biodiversitat", ha reflexionat la científica Leonie Wenz.

Els països dels tròpics, els que més patiran

L'estudi incorpora als impactes econòmics nacionals aquells que afecten diverses subregions, gràcies a un canvi de mètode que permet conèixer amb més detall metodològic. Per a això, es combinen les dades en relació amb la persistència d'aquests efectes en el passat i simulacions climàtiques d'última generació que preveuen la seva afectació a l'economia.

"El nostre estudi destaca la considerable desigualtat dels impactes climàtics: trobem danys gairebé a tot arreu, però els països dels tròpics seran els que més patiran perquè ja són més càlids. Per tant, nous augments de temperatura seran allà més perjudicials. Els països menys responsables pel canvi climàtic, es preveu que patiran una pèrdua d'ingressos un 60% més gran que el dels països amb més ingressos i un 40% més que els països amb més emissions. També són els que menys recursos tindran per adaptar-se als seus impactes. Depèn de nosaltres decidir un canvi estructural cap a una energia renovable. El sistema és necessari per a la nostra seguretat i ens permetrà estalviar diners. Mantenint el camí en el qual estem actualment, les conseqüències seran catastròfiques. La temperatura del planeta només podrà estabilitzar-se si deixem de cremar petroli, gas i carbó," afirma Anders Levermann, investigador de l'Institut Potsdam i coautor de l'estudi.