Des d'octubre del 2023, una sèrie de borrasques ha fuetejat els països del sud-oest d'Europa. Les anomenades borrasques amb gran impacte són batejades pel Grup Sud-Oest europeu, que està format pels serveis meteorològics nacionals de Portugal (IPMA), França (Météo-France), Bèlgica (RMI), Luxemburg (MeteoLux) i Espanya (Agència Estatal de Meteorologia, AEMET). De les borrasques que tindrien un gran impacte en la temporada 2023-2024, cinc ja han tingut lloc enguany.

Les borrasques de gran impacte es defineixen com una mena de ciclons que transcorren per latituds mitjanes, entre 30 i 60º de latitud. Associats a les borrasques se solen produir vents forts o molt forts. Les borrasques a les quals es dona nom són aquelles que aprofundeixen tant que poden produir un gran impacte tant en béns com en persones.

El 23 de febrer de 2024 el Grup Sud-Oest europeu va advertir sobre el pas de la borrasca Louis, anomenada així per l'agència de meteorologia de França, Météo-France. Durant aquells dies Espanya va afrontar un temps inestable que va portar un important descens en les temperatures, fortes ratxes de vent i onatges, així com pluges torrencials.

Encara que Louis, així com altres borrasques de gran impacte, poden implicar grans interrupcions, també poden influir en els augments de la generació eòlica, com es va poder veure a Espanya durant el mes de febrer.

Segons Red Eléctrica, el 25 de febrer de 2024 el 51% del total de la generació elèctrica a Espanya va provenir de fonts eòliques. Aquest és el percentatge més gran presentat aquest any i és més alt que el que hi va haver el mateix mes de l'any passat, que va ser de 43%. El gener del 2024, les renovables van generar el 52,1% d'electricitat, i l'eòlica va ser la primera font de generació a Espanya per quart mes consecutiu amb el 24,6% de tota la producció elèctrica del mes. I el mes de febrer les renovables van generar encara més energia, el 60% de la generació peninsular amb un rècord de 31,3% per part de la generació eòlica.

Espanya és el cinquè país del món per potència eòlica instal·lada, després de la Xina, els Estats Units, Alemanya i l'Índia, i el segon a Europa per darrere d'Alemanya, segons l'Associació Empresarial Eòlica (EAA). Disposa de més de 30.000 megawatts (MW) de potència acumulada, l'energia eòlica va ser la primera font de generació elèctrica a Espanya el 2023, que supera el 24% de cobertura de la demanda.

No sempre els preus més baixos a l'engròs de l'electricitat es veuen reflectits en les tarifes del consumidor final

L'augment en la generació eòlica pot arribar a afectar el preu de l'electricitat. Es va poder observar aquest mes de febrer, quan alguns dies Espanya i Portugal van presentar els preus de l'electricitat més baixos de tot Europa, va assolir 0,003 €/kWh el 25 de febrer, quan l'eòlica va assolir un pic de generació. Segons l'Associació Empresarial Eòlica (EAA), el preu del mercat elèctric baixa els dies de més vent, en desplaçar tecnologies amb combustibles més cars, ja que el valor de l'energia es fixa en un mercat competitiu, on les diferents fonts d'energia ofereixen l'electricitat per satisfer la demanda prevista amb un dia d'antelació.

Tanmateix, no sempre els canvis en el preu a l'engròs de l'electricitat es veuen reflectits en les tarifes del consumidor final.

A partir de l'1 de març de 2024 l'impost de valor agregat (IVA) puja del 10% al seu valor normal del 21%, cosa que va afectar els usuaris de diferents maneres. Les borrasques, a més d'altres factors, van afavorir que els preus al mercat a l'engròs caiguessin als 42 euros per MWh el mes de febrer del 2024, preu que es troba per sota del límit que va fixar el govern espanyol per aplicar el descompte fiscal.

L'augment en la generació eòlica, així com en altres tecnologies d'energia renovable, és necessari per continuar incrementant el percentatge nacional i continental de la generació lliure d'emissions. El repte és com garantir que afavoreixin el consumidor final.