Pot ser que sigui el moment de fer una pausa en els mercats borsaris després que els índexs nord-americans (Nasdaq i S&P 500) hagin tornat a tocar màxims històrics aquesta setmana, acompanyats per les places d'Alemanya i França, a Europa. I això que la baixada de la inflació als Estats Units corresponent a gener va ser menor de l'esperada i que els mercats de deute van reaccionar amb pujada de tipus davant de l'allunyament de l'expectativa de retallada del preu del diner: el bo nord-americà a 10 anys es col·loca en el 4,3% i l'espanyol, per exemple, en el 3,3%. A més, el dòlar es va revaloritzar sota aquesta premissa de tipus més alts durant més temps. Un inversor optimista prefereix mirar els beneficis empresarials que s'estan coneixent corresponents al tancament de l'any passat.

A Europa estan anant bé, però als Estats Units s'han batut totes les previsions. S'esperava que les empreses guanyessin de mitjana un 1,5% més respecte a 2022 i les més de 400 empreses nord-americanes que ja han presentat comptes porten una alça mitjana dels seus beneficis del 7%. I en això s'agafen les places borsàries per seguir amb aquests màxims, en els quals Itàlia, Espanya o Portugal no participen, molt lluny encara dels seus nivells més elevats.

Un inversor optimista prefereix mirar els beneficis empresarials (…). A Europa estan anant bé, però als Estats Units s'han batut totes les previsions

La setmana es presenta amb interessants publicacions de comptes. En el cas d'Espanya destaquen Telefónica, Iberdrola i Repsol, pesos pesants de l'Ibex-35 amb especial influència de la firma de telecomunicacions immersa en projectes de compra de la saudita STC i del mateix Estat espanyol a través de la SEPI. Almirall, Enagás, Barclays, Carrefour, HSBC, Danone, Mercedes-Benz i Rolls-Royce, entre d'altres, influiran en l'ànim inversor per continuar pujant o mantenint els nivells actuals.

Als Estats Units, destaca la publicació de la tecnològica Nvidia el dia 21, potser el valor estrella de 2023 quan va aconseguir doblar sobradament el seu valor. Home Depot, Walmart, Moderna i Warner Bros Discovery destacaran entre les firmes nord-americanes.

Dos tipus d'inversions, aparentment antagòniques, han tingut un comportament molt diferent: el bitcoin i l'or

Sens dubte dos tipus d'inversions, aparentment antagòniques, han tingut en aquesta última setmana un comportament molt diferent. Es tracta del bitcoin i de l'or. Els experts de MarketScreener apunten que la pujada de la critpodivisa, fins als 52.200 dòlars, deixa el 90% dels seus inversors històrics amb plusvàlues latents. Una vegada més, la pujada s'atribueix en gran manera a l'allau de capital en els ETF de Bitcoin Spot als EUA, amb entrades netes rècord d'un dia en els ETF aquest dimarts per un total de 631,3 milions de dòlars.

Per la seva part, l'or ha patit un dur revés en retrocedir prop de 2.000 dòlars l'unça després de les últimes dades econòmiques nord-americanes, que no han animat gaire a la Reserva Federal a afanyar-se a retallar els seus tipus d'interès directors. Com a conseqüència, els rendiments dels bons s'han disparat, en detriment del preuat metall. Amb uns tipus més alts als bons el caràcter de refugi de l'or perd sentit.

Dades de baixa intensitat

Els experts de Singlular Bank destaquen que a Europa la primera dada significativa per als inversors la coneixerem dimarts 20, quan es publicarà l'evolució de la balança per compte corrent de l'eurozona al desembre. Després d'un 2023 d'alta volatilitat, no s'esperen grans canvis respecte al nivell registrat el mes anterior en un context que ha estat marcat per la desacceleració de la demanda de béns de la Xina.

L'endemà es publicarà l'indicador de confiança del consumidor a l'eurozona elaborat per la Comissió Europea. Després d'un inici d'any marcat per l'alentiment del procés de desinflació i el deteriorament de l'activitat econòmica, especialment a Alemanya, la confiança de les llars podria registrar un lleuger retrocés. A continuació, es publicarà l'Índex de Gestors de Compra (PMI) provisional de febrer de l'eurozona.

La setmana acabarà amb la publicació de la lectura definitiva del PIB alemany del quart trimestre de 2023 i l'enquesta IFO de febrer, que mostrarà l'evolució del sentiment empresarial en la principal potència europea. En línia amb la confiança dels consumidors, no s'esperen grans variacions del clima empresarial malgrat les estimacions que preveuen que l'activitat econòmica continuï estancada en els primers mesos d'aquest any.

Els Estats Units comencen la setmana amb les borses tancades pel Dia dels Presidents i, com destaquen des de Singular Bank, no hi haurà un gran nombre de referències macroeconòmiques rellevants, destacant únicament la publicació del PMI avançat de febrer. L'atenció dels inversors se centrarà, per tant, en l'evolució de l'indicador avançat d'activitat, que no mostrarà previsiblement grans variacions malgrat que la taxa d'inflació va sorprendre en moderar-se per sota de les projeccions dels analistes, les vendes minoristes van retrocedir al gener un 0,8% respecte al mes anterior i la producció industrial va caure al gener un 0,1%.

També es coneixeran les actes de les últimes reunions de la Reserva Federal i del Banc Central Europeu sense esperar-se sorpreses.