La primera criptodivisa, el bitcoin, es va crear com a moneda alternativa i mitjà de pagament per evitar situacions com les del 2008, on l'especulació i la crisi financera van colpejar de ple els estalvis dels consumidors. Els esdeveniments succeïts en el sistema bancari van fragmentar la confiança dels ciutadans i va començar la fallida de nombroses empreses a escala global. Aprofitant aquesta falta de seguretat en el sistema financer, va sorgir la primera divisa digital fora d'un sistema regulat i amb una manera de funcionament completament diferent. L'objectiu principal era crear un mitjà de pagament que no estigués controlat pels bancs centrals i amb una oferta monetària limitada.

Una dècada més tard, els criptoactius s'han convertit en una opció d'inversió, on els grans inversors volen també obtenir una part dels guanys. Tanmateix, malgrat la seva popularitat al llarg dels anys i, principalment, a partir de la pandèmia, el bitcoin o altres criptodivises continuen sent difícils de fer servir com a mitjà de pagament alternatiu, principalment a causa de l'elevada volatilitat. És a dir, el preu varia contínuament al llarg del dia i el seu valor no és estable.

A més, aquest any s'ha demostrat que aquestes criptodivises no són un refugi per a les crisis financeres, ja que també s'han vist afectades per les decisions de política monetària i les conseqüents baixades borsàries. El cas de Luna amb el seu stable coin i després la fallida de l'Exchange FTX han deixat un sabor amarg en tot aquest ecosistema.

Quin pas exactament?

A fi de reduir la volatilitat de les criptodivises i aportar certa credibilitat i seguretat a l'ecosistema, algunes d'aquestes es creen vinculades a una moneda fiat, en general el dòlar americà. De manera que alguns projectes que busquen finançament vinculen el seu token a una cripto considerada stablecoin perquè asseguren una paritat amb una moneda fiat forta i, a priori, doten de menor volatilitat la cripto principal. Tanmateix, la caiguda de Luna provocada per un tancament massiu de posicions, va posar en dubte la funció de les stablecoins, ja que no es va poder garantir ni la descentralització de l'actiu ni el suport real que hauria d'haver tingut. A més, va revelar que el disseny actual dels processos per mantenir aquesta paritat és inestable i no redueixen ni el risc ni la volatilitat.

Invertir en criptodivises és tan fàcil com registrar-se en una de les moltes plataformes de gestió que existeixen, ingressar fons i comprar-les. Indubtablement, una mica molt més simple i menys costós en temps i diners —i sovint sense requerir documentació prèvia— que obrir un compte de valors en una entitat financera o plataforma de negociació. Precisament, aquest factor ha estat clau per a la seva gran acollida, principalment entre la gent jove. No obstant això, tecnologia i finances es barregen per esdevenir un món encara més complex on la ignorància o la falta d'informació juga sempre en la contra.

FTX, per darrere de Coinbase o Binance, ha estat una de les plataformes de trading més gran del món cripto. Com a plataforma de trading, custodiava les criptodivises dels inversors, igual com un banc custodia els nostres diners en el compte corrent. Això vindria a ser com qualsevol plataforma de compra i venda d'accions, però la manera de funcionar és molt més simple. La gran diferència és que les plataformes de compra i venda d'accions estan regulades i controlades per la CMNV i les de l'ecosistema cripto no se sotmeten cap regulació, més que a compliment de requisits tecnològics a través de smart contracts (contractes intel·ligents), blockchain (cadenes de blocs) o d'altres.

I com en tot el món financer, sempre hi ha un efecte dòmino, i les males notícies acaben estenent-se com una taca de tinta. La fallida de FTX va desencadenar el pànic entre els inversors, que es van afanyar a treure les criptos dels Exchanges per guardar-les en carteres electròniques, generant una crisi de liquiditat en algunes plataformes. Seria semblant al que va passar el 2008 amb la caiguda de Lehman Brothers i altres bancs, que va provocar grans sortides de capital del sistema financer a la recerca de refugis segurs. La por s'està estenent en aquest ecosistema i la recent sortida massiva d'USDC i el seu posterior bloqueig en una plataforma de canvi com Binance ha disparat les alarmes i la preocupació de molts inversors.

La tecnologia com a element de seguretat, clau per al triomf del món cripto

Tot l'ecosistema cripto es basa, precisament, en un sistema tecnològic com a manera alternativa de garantir el compliment de les parts implicades en la transacció i aquest és l'element clau per establir un sistema confiable, que permet realitzar transaccions sense necessitat de mitjancers, agilitant les operacions financeres digitals i reduint el seu cost econòmic.

I malgrat els grans esforços de l'ecosistema cripto per generar una seguretat basada en la tecnologia en lloc de les persones, la regulació i les lleis, els esdeveniments de l'últim any posen de manifest que encara hi ha molts flancs per resoldre. Sense cap mena de dubte, el món de les criptodivises està passant una crisi de confiança absoluta que està provocant una sortida històrica de bitcoins i altres criptos de les plataformes de negociació. Veurem si amb el temps, tant mercats tradicionals com ecosistema cripto, seran capaços de superar les crisis i, aquest últim, permetrà de nou guanys desorbitats en molt poc temps per a aquells que desitgen prendre posicions arriscades.

No obstant això, no s'ha d'oblidar que els grans professionals tenen clares dues recomanacions: invertir en criptodivises màxim un 5% del capital i custodiar un mateix les divises digitals a través de carteres fredes o calentes, sempre amb uns codis de seguretat o llavors prou segurs a prova de hackers, desastres naturals o mala memòria.