Al marge de les dades i resultats que es coneixeran aquesta setmana, tant la xifra d'atur dels Estats Units publicada divendres passat com la marxa de l'operació de fusió entre BBVA i Banc Sabadell, hauran de dir molt al mercat durant aquesta tanda. Els bancs han estat els grans perdedors de l'Ibex-35 que van arrossegar l'indicador a una caiguda del 2,69%, la més gran en nou mesos, diuen les estadístiques. BBVA es va deixar un 10% del seu preu i això, juntament amb retrocés del 7% a Caixabank i del 6,6% a Santander, van ser suficients perquè el mercat espanyol liderés les pèrdues setmanals a Europa.

En l'altre costat, Banc Sabadell es va anotar una pujada de l'11% i Unicaja —sempre sota rumors d'adquisició— del 6,44%, clarament insuficients per aixecar l'índex després dels forts retrocessos dels gegants bancaris. Als analistes els agrada la prima oferta per Sabadell, però no estan tan convençuts de les bondats que l'operació té l'entitat presidida per Carlos Torres. L'altre argument es va conèixer divendres i com diuen els analistes de MarketScreener, l'anunci que el mercat laboral nord-americà s'havia deteriorat a l'abril, va relaxar a les borses. "No és tan paradoxal com podria pensar-se: en la ment dels inversors, si l'ocupació flaqueja, el banc central nord-americà ja no tindrà motius per mantenir una política monetària restrictiva". Els mercats borsaris, que van estar de capa caiguda durant part de la setmana, van trobar motius per a l'esperança divendres i això va reflectir en els tipus dels bons. Per exemple, el bo nord-americà va estrenar maig en el 4,7% de rendibilitat, però va acabar divendres en el 4,5%.

Aquesta expectativa del fet que la Reserva Federal (Fed) acabarà baixant els tipus durant l'any va animar els inversors, després de les paraules de Powell que van obrir la porta a aquesta possibilitat després de mantenir sense canvis el preu dels diners. A Europa, la bona dada d'inflació d'abril, que repeteix en el 2,4% amb la subjacent caient al 2,7%, fan gairebé segura una retallada dels tipus en la reunió del BCE del 6 de juny.

Amb el 80% dels resultats de l'S&P 500 ja publicats, el creixement del benefici per acció assoleix un 6%, lleugerament per sobre de les expectatives, el que ajuda també que els Estats Units tinguessin un millor comportament a les seves accions al llarg de la setmana. El bitcoin va viure una tanda convulsa en la qual va tocar els 58.457 dòlars en l'estrena de maig per tancar divendres en 62.187 dòlars. El cacau va ser la novetat de la setmana en baixar un 30% el seu preu.

Els preus del petroli han fet un pas enrere, amb una forta caiguda aquesta setmana. La prima de risc lligada a les friccions geopolítiques disminueix davant de l'esperança d'un alto el foc a Gaza. A més, les últimes dades sobre els inventaris setmanals als Estats Units van pesar clarament en la tendència, ja que les existències van augmentar en 7,3 milions de barrils, mentre que els economistes esperaven una contracció de 2,3 milions, indiquen des de MarketScreener. El Brent del Mar del Nord cotitza entorn dels 84 dòlars el barril.

Banc d'Anglaterra

La setmana començarà amb la publicació de diverses referències macroeconòmiques a l'eurozona. Després de mostrar els PMIs avançats a un possible canvi de tendència, amb l'índex del sector manufacturer i del sector serveis mostrant una gradual recuperació, s'espera que la lectura final dels PMIs reforci les perspectives de recuperació de les principals economies de l'eurozona. Addicionalment, coneixerem l'índex de preus de producció (IPP) de març de l'eurozona (al febrer va registrar una caiguda d'un 8,3% interanual) i l'índex Sentix de Sentiment de l'inversor, el resultat passat del qual va destacar per una millora de la confiança (-5,9), segons destaquen a l'agenda de Self Bank.

Dimarts es publicarà l'evolució de les vendes minoristes de l'eurozona d'abril i la balança comercial i comandes de fàbrica de març d'Alemanya. Ja dimecres coneixerem les dades d'output industrial de març a Alemanya i Espanya. S'espera que després d'un complex inici de 2024 la indústria vagi guanyant tracció al llarg de l'any, per la qual cosa les dades de març ja podrien reflectir una certa recuperació del sector.

L'endemà, tindrà lloc la reunió de tipus del Banc d'Anglaterra, on previsiblement es mantindran els tipus d'interès actuals en el 5,25%. La setmana finalitzarà amb diverses referències del Regne Unit (PIB, producció industrial i balança comercial) i la producció industrial d'Itàlia.

En el pla empresarial tindrà lloc el pagament de dividends d'Aena, Grup Catalana Occident i Alantra. Paral·lelament, se celebrarà la Junta General d'Accionistes de Repsol, ACS, Meliá i Almirall entre d'altres. Per la seva part, destacaran els resultats empresarials d'Indra, UBS, Puma, BMW, BP i Telefónica.

Als Estats Units, els experts de Self Bank indiquen la falta de referències fins dimecres quan es publicarà, com cada setmana, l'evolució de les sol·licituds d'hipoteques. Al seu torn, coneixerem la lectura final dels inventaris a l'engròs.

Per finalitzar la setmana, es farà pública la primera lectura de la Confiança de la Universitat de Michigan, unes dades preliminars que ens aportaran informació sobre l'evolució de la confiança dels consumidors als EUA de cara al mes de maig.

En l'àmbit empresarial, coneixerem la publicació de resultats d'empreses com Uber, Airbnb, Warner Bros, Electronic Arts i Walt Disney.