Aquesta campanya de les eleccions europees m'ha deixat profundament preocupat, i el resultat més encara. No s'anuncien temps fàcils ni per als ciutadans europeus ni per als agricultors i ramaders ni per al Planeta. M'explico.

Primera reflexió: la participació electoral ha estat baixa, demostrant clarament que no hem estat capaç de convèncer la majoria dels ciutadans europeus de la importància d'aquestes eleccions. Espanya es troba fins i tot lleugerament per sota de la mitjana europea.

Segona reflexió: no ha estat una campanya europea. A tot Europa, i per descomptat al nostre país, s'ha parlat molt més de temes nacionals que de temes europeus. Molts dels votants han votat pensant en claus relacionades amb la llei d'amnistia, amb Begoña o amb la supervivència d'una opció política (Podem i Ciutadans), sense parlar dels problemes jurídics del promotor de S'ha acabat la festa.

S'ha parlat molt més de temes nacionals que europeus, però el 70% de la nostra legislació econòmica depèn d'Europa

El 70% de la nostra legislació econòmica, el 53% de les lleis aprovades al nostre país i gairebé el 100% de les mesures que concerneixen el nostre món agrari i rural, depèn d'Europa.

La PAC, els agricultors i ramaders, els habitants del medi rural són entre els que més necessiten una Europa forta, ja que la Política Agrària Comuna (PAC) és (encara?) la més comuna de totes les polítiques.

Al nostre terreny, cal agrair a la coalició Per una altra PAC, a Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya i ASAJA, haver organitzat debats entre els candidats centrats sobre les seves propostes per al camp i el medi rural. Almenys ho van intentar encara que no tots els intervinents es van cenyir al guió previst.

Europa serà molt més difícil de governar després del naufragi francès i amb una Alemanya feble

Tercera reflexió: Europa serà molt més difícil (encara) de governar. Res no era senzill ni fàcil, però la fragmentació del vot i dels europarlamentaris ho farà molt més complicat a partir d'ara. Un vaixell ha de tenir un rumb i la situació actual pot accentuar les causes de desconcert i de paràlisi.

Quarta reflexió: el naufragi francès. França és estat membre fundador i el més gran defensor de la PAC. La paràlisi francesa, o el seu replegament nacionalista, no és una bona notícia per als altres estats membres (Espanya en primer lloc) que considerem que mantenir una política agrària és important.

Cinquena reflexió: una Alemanya feble. L'eix francoalemany ha estat un dels grans motors de la construcció europeu. Que el motor principal (encara que certament en una Europa a 27, ja no és l'únic) estigui gripat no és una bona notícia per a Europa i, per tant, per als seus agricultors.

El pressupost com a repte

Aquesta legislatura europea té temes molt importants a sobre de la taula. El primer és el pròxim pressupost europeu.

Actualment, el pressupost europeu executat representa alguna cosa menys de l'1% del producte interior brut europeu. Com a referència podem utilitzar la xifra del pressupost espanyol, que va ascendir l'any 2023 el 46,4% del nostre PIB. És a dir, Europa és un nan pel que fa al seu pressupost. Els textos jurídics permeten apujar aquest percentatge fins al 1,4%. Continuaria sent un nan, però un 40% més gran.

La pregunta clau és saber si l'augment de les responsabilitats que se li vol donar a la Unió Europea anirà correspost amb un augment del pressupost. Tot sembla indicar que la política europea de defensa serà una de les estrelles i prioritats de la nova legislatura. Com es finançaran aquestes noves polítiques i ambicions? Es reduirà el pressupost de les actuals grans polítiques europees, és a dir, en primer lloc, de les polítiques de cohesió territorial (que tant han beneficiat moltes regions espanyoles), la d'investigació i, en el nostre cas, la Política Agrària Comuna (PAC)?

Sense rumb a Europa, sense prou pressupost, el medi rural estarà entre els primers perdedors del desconcert

Com a mostra del que ens espera, es pot utilitzar l'exemple del Partit per la Llibertat (PVV) de Geert Wilders, amb un excel·lent resultat en aquestes eleccions europees als Països Baixos, després d'haver guanyat les eleccions nacionals. Ja sé que les promeses electorals només comprometen els que les escolten, i mai els que les diuen, però el seu programa electoral és meridianament clar: "Les transferències financeres dels països rics del nord als més pobres del sud i l'est d'Europa han d'acabar". Per a ells, continuem sent els "PIGS".

Insistim, la Política Agrària Comú és la més comuna de totes les polítiques europees. Sense rumb a Europa, sense prou pressupost, els agricultors i ramaders europeus, els habitants del medi rural seran entre els primers perdedors del desconcert.

L'Europa de les nacions

La sisena reflexió és que una Europa més feble farà més difícil que avancem en les nostres tasques pendents. El control en frontera és responsabilitat dels estats membres i no de la Comissió, el que obre en l'actualitat una via perquè, als països importadors i consumidors, els controls siguin més laxos que als països productors. Ho estem vivint en els temes fitosanitaris cada dia.

Si (com demanava amb raó la meva amiga Esther Herranz, elegida diputada europea pel Partit Popular en els dos debats en la qual va participar i vaig poder seguir) volem controls en frontera comunitaris i no nacionals i avançar en la negociació de "clàusules mirall" amb els nostres socis comercials, perquè els productes agraris que importem siguin el més semblant possible als que produïm; si volem aixecar els obstacles no aranzelaris, les traves fitosanitàries, que els països tercers imposen a les nostres exportacions, com demana FEPEX amb raó, necessitem més Europa.

El 50% de la producció agrària espanyola es ven fora del nostre país, en gran manera a Europa. Necessitem un mercat únic, necessitem una lliure circulació de mercaderies, necessitem unes fronteres i autopistes obertes. En una Europa més feble, on tornen a campar al seu aire els Estats, qui cridarà a l'ordre els "eixelebrats" que ens cremen els camions a les carreteres franceses, quan no són els nostres propis "eixelebrats" els que bloquegen les nostres fronteres!?

L'emigració

Una setena reflexió és el rebuig de l'emigració per part d'una part creixent dels eurodiputats (i de la població europea). Des del punt de vista macroeconòmic, el Banc d'Espanya ja ha assenyalat que necessitem més emigrants, més treballadors que sostinguin les pensions i assegurances socials. Però a més, en el camp tenim un altre problema avui, no demà sinó avui, el de la falta de mà d'obra.

Molts agricultors britànics que van votar Brexit es van trobar que havien votat (certament sense adonar-se'n) perquè els falti mà d'obra i no poguessin recollir les seves fruites o cuidar-se de les seves ramaderies. Correm el risc de repetir el mateix error al continent.

El Pacte Verd europeu

La vuitena (i última?) reflexió és l'auge dels discursos negacionistes del canvi climàtic. Per cert, és de justícia assenyalar que aquest no va ser el discurs de Pedro Narro, el representant de Vox en els debats organitzats per ASAJA i Cooperatives Agroalimentàries. Però també és veritat que les declaracions de molts altres candidats (cert, amb menys coneixements dels temes), no van ser tan clars.

Els que han tingut la paciència de llegir (o escoltar) el que al respecte del Pacte Verd europeu he escrit (i dit), saben que estic convençut que la direcció marcada pel Pacte Verd, i l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, és la correcta, però que el despotisme il·lustrat de la Comissió ha multiplicat les inevitables i esperables reticències al canvi.

Cal convèncer molt més que imposar. Encara que hi hagi urgència climàtica, que n'hi ha, el voler imposar ritmes voluntaristes de canvi que no són socialment acceptables, retarda l'adaptació, no l'accelera. Les recents manifestacions per part de grans col·lectius d'agricultors en diversos estats membres són una prova d'això.

La mitigació del canvi climàtic és una necessitat i l'acompanyament al camp, una urgència

Però que els arbres no ens impedeixin veure el bosc. El canvi climàtic és aquí, independentment de la responsabilitat humana sobre el seu desencadenament o el seu ritme. En paraules recents d'un dels meus mestres de referència, Jaime Lamo de Espinosa, en una de les seves cartes al lector que escriu com a director de la revista Vida Rural: "Es discuteix molt si existeix o no canvio climàtic, però si es pregunta als agricultors espanyols la seva resposta, veient l'ocorregut el 2023 i com va el 2024, no pot ser més afirmativa."

L'adaptació, i la seva mitigació, és una necessitat i l'acompanyament, especialment a la classe mitjana del camp, als agricultors familiars professionals, una urgència.